Startsida / Inlägg

Ed Harcourt: ”Egna rösten inget afrodisiakum”

av Rebecka Ljung
Ed Harcourt. Foto: Pressbild.
Ed Harcourt. Foto: Pressbild.

Efter sexton år solo, sex fullängdare med låtar som ”This one’s for you” och ”Apple of my eye”, låtskriveri för namn som Sophie Ellis-Bextor och James Bay, turné med Marianne Faithful med mera, är Ed Harcourt redo att släppa nytt.
”Furnaces” når omvärlden den 19 augusti. Ihop med musiker från Warpaint och Tom Waits liveband samt producenten Flood har britten skapat en platta som han vill att folk ska ”gråta, ligga och bråka” till.
I den färska, bloggexklusiva intervjun med Harcourt nedan får han utveckla det, berätta om den galna pressen han sätter på sig själv och om relationen till A$ap Rocky.
Först kanske en video kan smaka? Här framför artisten titelspåret ”Furnaces” live i Knebworth:

Hej Ed! Vilken var den svåraste biten med att spela in albumet?
– Som vanligt var det jag själv. Pressen jag sätter på mig själv leder in mig i en dans på glödande kol, som gör alla andra galna. Flood [producenten, reds anm] var här för att mildra nederlagen och säga åt mig att sluta vara en sån desillusionerad idiot.

Vad kommer vi känna igen från dina tidigare album – och vad tror du överraskar?
– På natten färdas jag ut i skogarna för att mata de vilda bestarna. Förr skulle de ha slukat smulorna snabbt som blixten. Den här gången strök de runt mina gåvor och skakade på huvudena av förfäran. Fyra år senare blev mitt album färdigt. Det är en annorlunda best. Jag rasar hårdare än förr. Jag försöker ha en mening som pappa och man. Det finns inte mycket att älska för min del. Men jag försöker.

Du har sagt att du ville göra ett album som folk kan ”gråta, ligga och bråka” till. Lyckades du? Har du testat själv?
–  För en ”riktigt” man är gråt inte ett alternativ. Vad gäller att ligga, är ljudet av ens egen röst verkligen inget afrodisiakum. Väldigt mycket erotiskt nedåttjack. Flood tyckte om att kasta sociala och musikaliska handgranater in i svalget på mitt förvirrade sinne. Jag hittade sätt att desarmera hans löjliga små ”mind bombs”.

Hur mycket har producenten färgat albumet?
– Oh, så så mycket. På ett sätt var min själ hans kanvas, men borsten blev mer av ett svärd. Han är dockmakaren som låter dig klippa trådarna, och då gör du musik av deras trasiga oanvändbarhet. Flood är ostoppbar. Ett äkta helgat geni.

Tror du att andra musiker som du har jobbat med på senare tiden, som The Libertines eller Marianne Faithful, har influerat nya musiken?
– Nej, tyvärr. Vi lyssnade mycket på gamla filmer och mest A$ap Rocky.

Du har ju bott i Stockholm. Vad tänker du på i dag om jag säger Sverige?
– Sverige kommer alltid ha en extremt passionerad och speciell plats i mitt hjärta. Det har haft stort inflytande på mitt liv, med många goda vänner! Så många fina minnen och många fina tider som komma skall, förhoppningsvis! Over and out xx

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB