Startsida / Inlägg

Fantastiska fragment av Frank Ocean

av Per Magnusson
frank-ocean-novel-0
Frank Ocean har gjort en liten film om slöjd.

RateFrank Ocean
Endless
Def Jam/Universal

R’N’B Frank Ocean Boys don’t cry.
Jag har googlat de fem orden i fyra år. Jag och min vän Johan har skickat små länkar till varandra. Den senaste var en reklamfilm för Calvin Klein där Frank Ocean pratar om vad musik betyder för honom. Jag har nog sett klippet fler gånger än jag lyssnat på någon enskild låt i år.
Jag vet inte om Frank Oceans nya visuella album ”Endless”, som kom i natt (exklusivt på Apple Music), är den ”riktiga uppföljaren” till ”Channel Orange”. Jag vet inte om det heter ”Boys don’t cry” längre. Jag vet inte ens om det spelar så stor roll.
Det enda jag vet är att vi aldrig vet vad vi har att vänta av Frank Ocean. Och att en superperfektionist som spenderar två månader med att välja sångtagningar till en låt aldrig skulle släppa någonting halvhjärtat.
Så jag väljer att betrakta 45 minuter ny musik – med tillhörande film – som ett konstnärligt verk i sin egen rätt och trycker på ”play” under ceremoniella former. Tre siluetter visas i den lagerlokal som livestreamats i två veckor och covern på The Isley Brothers ”At your best (You are love)”, i lätt omstöpt version från den som först såg internets ljus 2015, hörs. Mitt hjärta flimrar. Det är Franks kanske finaste sånginsats någonsin.
Alla element som gör Frank till Frank finns här. Historieberättandet. Stämbanden av sirap. De minimalistiska produktionerna. Genrelösheten. De fria låtstrukturerna. Frank Ocean rappar, samplar Daft Punk och bjuder in London Contemporary Orchestra. Gästerna James Blake, Jonny Greenwood, Arca, Sampha och Jazmine Sullivan flashar förbi.
Frank Ocean är en lo-fi-artist ofrivilligt fångad i en världsartists kostym. Det visade han på mixtapen ”Nostalgia, ultra”, det visade han i de brusiga interludes som band samman de storslagna soulsångerna på ”Channel Orange” och det visar han nu, mer än någonsin. Och även i så här fragmentartat form är han på en helt egen nivå.
Det gäller även texterna.
”It takes a mind to worry, a conscience to feel ashamed, but there’s no place to hide out here. These skies are filled with planes.”
Samtidigt, i regissören Francisco Sorianos film, utövar Frank x3 slöjd iförd vit The Jesus and Mary Chain-t-shirt och snäsiga glasögon. Det sågas, sopas, svarvas på vad som till slut blir en spiraltrappa.
Är syftet med ”Endless” att, förlåt, trappa upp stämningen ytterligare? Var det detta Frank menade när han i ett sällsynt blogginlägg förra sommaren skrev “I got two versions. I got twooo versions…”. Återigen: jag vet inte.
Men det låter som om Frank Ocean helt och hållet lyckas fjärma sig från de enorma förväntningar som finns på honom när han gör musik. Den verkar bara leva i hans fantasi. Det är därför han är 10-talets bästa artist.
BÄSTA SPÅR: ”At your best (you are love)”.

LYSSNA OCH TITTA PÅ ”ENDLESS” HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB