Startsida / Inlägg

Så låter Håkan Hellströms nya album

av Håkan Steen
Du-gamla-du-fria
Omslaget till Håkan Hellströms nya album ”Du gamla, du fria”, tecknat av hans gamle idol Jan Lööf.

Om en vecka, fredagen den 26 augusti, släpper Håkan Hellström sitt efterlängtade nya album ”Du gamla du fria”.
Nöjesbladet har smyglyssnat.

Håkan Hellströms åttonde album är producerat och inspelat av trogne låtskrivarpartnern Björn Olsson och Charles Storm, till stor del i den sistnämndes studio på Hisingen i Göteborg och med omslag av Håkans idol, den legendariske tecknaren Jan Lööf (Felix, Skrot-Nisse, Tårtan med mera).
Nöjesbladet har smyglyssnat på albumet och utan att gå in på någon djupare analys – den sparar vi till recensionen – kan konstateras att de som tyckte att Håkan spelade för säkert på vårens ep ”1974” inte lär kunna säga detsamma om ”Du gamla, du fria”. Albumet rymmer några av Håkans allra mest lekfulla och experimentella låtar någonsin.
Här följer några snabba intryck, låt för låt.

”#10 dream”
Kort ljudcollage som börjar med någon som rattar på en radio och får in låten ”San Francisco” med Håkans mamma Christina Hellström. Därefter en soulman som pratar om Gud och the beat och så lite garagegitarr på det.

”I sprickorna kommer ljuset in”
Titeln är förstås hämtad från en klassisk rad i Leonard Cohens ”Anthem”. Akustisk groovepop med distad bas om Adam och Eva, USA och Afrika, på temat att när det är som svårast vänder det.

”Runaway (fri som en byrd)”
Det 70-talssofta och kanske mest anonyma spåret från ”1974”-ep:n, ”Hon är en runaway”, följer aningen oväntat med till ”Du gamla, du fria”. Om än i lite The Byrds-jangligare version och med ny titel.

”Öppen genom hela natten”
Introt doftar Chicagos ”If you leave me now” och Håkan målar svärtade ögonblicksbilder med sin ”Lou Reed-röst” medan en hårdfuzzad gitarr skär genom ymniga stråkar. Gamla bekanta som Lena och Fernando dyker upp och raden ”Jag och Jan Lööf har målat in mig i ett hörn” fastnar direkt.

”Jag utan dig”
Spröd ballad som doftar lätt av ”Valborg”. En smäktande kärlekförklaring där Håkan radar upp liknelser – Piff utan Puff, McCartney utan Lennon, Mio utan Jum-Jum – för att hon ska förstå hur lite han är utan henne.

”Pärlor”
Det finns en Kent-låt med samma namn och det börjar nästan lite Kent-synthigt innan låten växlar över mot hellströmsk discorock. Texten handlar om att kampen skapar värdet: ”Från golgator hala av spottloskor/En vulkan bland tändstickor/Det är så dom gör pärlor.”

”Du gamla (that’s alright since my soul got a seat up in the kingdom)”
Experiment-Håkan del 1. Här lägger han en obskyr gammal field recording från 1963 med South Carolina-sångerskan Laura Rivers över skira stråkar. Det är hela låten.

”Din tid kommer”
Första singeln från vårens ep ”1974” fick på sina håll ganska ljum kritik när den kom men växte enormt på scen, både i New York och på Ullevi. Den känslan håller i sig.

”Elefanten & sparven”
Den mörka rösten sjunger melankolisk akustisk pop med synthstrimmor, säckpipa (!) och ”badabapapa”-körer. ”Det finns nåt litet i mig och jag tror det är fint/men jag har gömt det så länge att jag glömt vart det finns”.

”Hoppas det ska gå bra för de yngre också”
Experiment-Håkan del 2. Gamla dokumentärfilmsintervjuer med stuveriarbetare som berättar om hårda och kärva men lyckliga tider i Göteborgs hamn över en elektronisk 80-talsgroove och välslipade elgitarrer.

”Ingen oro, tjabo!”
Akustisk ballad med fler storslagna stråkar, om fattiga pojken som får hjärtat krossat av fina flickan. Många år senare vill han att hon ska spela ”Now at last” med jazzsångerskan Blossom Dearie på hans begravning.

”Du fria”
Soft danspop à la brittiskt 90-tal eller Håkans egen ”Klubbland”. Och Håkan lämnar oss med sitt karakteristiska hopp mitt i bluesen: ”Baby, vi har inget men vi har regnet/och alla gyllene stunder vi haft kommer vi ha igen”.

LÄS RECENSIONEN AV HÅKAN HELLSTRÖMS EP ”1974” HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB