Startsida / Inlägg

Metallica om sina tidiga dagar: Du var tvungen att göra det själv

av Mattias Kling
Hetfield talar nostalgiskt om det tidiga 1980-talets bandbytarscen. Foto: Spotify
Hetfield talar nostalgiskt om det tidiga 1980-talets bandbytarscen. Foto: Spotify

Det finns en sak som de San Francisco-baserade metalgiganterna borde ägna sig åt: Nämligen att färdigställa sitt första riktiga studioalbum på åtta år.
Det finns många saker som Metallica hellre tycks göra: Som att knyta nära annonssamarbete med snofsiga klädmärket Brioni, se till att en väldigt försenad bok om ”Master of puppets”-skivan slutligen når hyllorna (två år efter 30-årsjubiléet för nämnda skiva) – och nu utgöra pionjärartist i Spotifys färska ”Landmark”-serie.
För så är det. Samtidigt som gruppens fortfarande releasedatumlösa tionde studioskiva – en hypotes framförd av tyska tidningen Bild är att det ska släppas den 14 oktober – färdigställs har det tidigare så streamingfientliga bandet tagit sig tid att medverka i en fyrdelad dokumentärserie som är den första i sitt slag för Spotify. I del ett, som går att se via Youtube här nedan, talar James Hetfield och Lars Ulrich om sitt första möte och sina första stapplande steg att göra musik tillsammans i de följande delarna får vi följa hur Kirk Hammett kom med i bandet, ett helt avsnitt ägnas åt Cliff Burton, innan påsen knyts ihop med en episod som beskriver vägen till supersuccén med den nyligen 25-årsfirande svarta skivan.
Samtliga delarna ”Spotify Landmark: Metallica – The early years” ska gå att ses via streamingtjänstens mobilapp. Och jag skriver avsiktligt ska gå, då det ett dygn efter aviserad premiär inte tycks funka här i Sverige ännu. När detta löses står skrivet i stjärnorna, men problemet lär i alla fall vara åtgärdat innan kvartettens nya skiva når publiken. Får en ju hoppas i alla fall.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB