Startsida / Inlägg

Sia passiv och opersonlig popstjärna

av Per Magnusson
foto : thomas johansson : sia pŒ way out west i gšteborg
Sia är inte mycket för detta med publikkontakt. Foto: Thomas Johansson

RateSia
Scen:
Flamingo, Way Out West. Publik: En av festivalens största. Längd: En timme. Bäst: Den mänskligt bräckliga ”Breath me”. Sämst: Att Sias musik annars uteslutande kommunicerar i versaler.

GÖTEBORG Sias koreograferade dansföreställning gör inte mycket för att besvara frågan om vem hon egentligen är.
Den förstärker snarare bilden av en passiv och opersonlig popstjärna.

Australienska Sia Furler är en begåvad låtskrivare. Hennes cv – Rihannas ”Diamonds”, Beyoncés ”Pretty hurts” och egna ”Space between”, för att nämna några av hennes bästa låtar – talar sitt tydliga språk.
Den i dag 40-åriga artisten albumdebuterade 1997, men slog igenom först 2014 med megahitten ”Chandelier”. Då hade Sia redan bestämt sig för att satsa på att skriva låtar till andra och skydde det plötsliga strålkastarljuset. Det är en av anledningarna till varför hon har för vana att klä ut sig till lampskärm.
Ikväll är inget undantag. Artisten avtäcks med ett svart skynke. Hon har sin tvåfärgade gardinlika lugg framför ansiktet och sin patenterade fluga på huvudet. Hennes vita klännings fluffiga släp döljer den dansare som representerar stjärnan i musikvideos.
Sia själv står sedan konserten igenom orörlig på samma kvadratmeter mot vit bakgrund och låter de snyggt koreograferade dansarna sköta det visuella arbetet. Scenrekvisitan: en stol och ett bord.
Huvudpersonens mystiska framtoning liksom hennes musikaliska uttryck – teatralt storvulen pop – känns båda en smula urvattnade, även om det är omöjligt att inte imponeras av hennes maffiga melodispråk. Men Sias inflytande som låtskrivare till några av världens största ligger henne faktiskt i fatet som soloartist. Det får henne att framstå som en karikatyrlik blandning av sina kolleger. Lite RiRi, lite Adele, lite Gaga.
Ett ”Yes, I fucked that up” under ”Titanium” är det enda livstecknet vi får från Sia i kväll. Det faktum att hon sjunger otvunget och exakt som på skiva hjälper inte. Inte heller en exakt koreograferad reproduktion av musikvideon till ”Chandelier”.
Så den gyttjesargade Way Out West-publiken lämnas med samma obesvarade fråga som de kom med. Vem är egentligen Sia?
Förlåt, men det är svårt att sia om.

Alla låtarna: 1. Alive 2. Diamonds 3. Cheap thrills 4. Big girls cry 5. Bird set free 6. Reaper 7. One million bullets 8. Elastic heart 9. Unstoppable 10. Breathe me 11. Move your body 12. Titanium 13. Chandelier

LÄS ALLA RECENSIONER FRÅN WAY OUT WEST HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB