Startsida / Inlägg

Premiär: Första singeln från Christian Kjellvanders nya album

av Rebecka Ljung
Christian Kjellvander. Foto: Pressbild.
Christian Kjellvander. Foto: Pressbild.

Christian Kjellvander bor och spelar in sin musik i en gammal sörmländsk missionskyrka. Han har också tagit jobb på en kyrkogård.
Så, när han den 14 oktober släpper nya fullängdaren ”A Village: Natural Light”, är det oundvikligt att dessa speciella miljöer hörs lite i låtarna.
Hörs gör även gästande musiker som Per Nordmark på trummor och Per ”Texas” Johansson på saxofon och klarinett.
Här premiärar vi en lite längre variant av den murriga, vackra singeln ”Midsummer (Red Dance)” som ingår på den kommande plattan. Nedan läser du vad Kjellvander har att säga om hur singeln kom till, om kyrkogården, om höstplanen och vad som ligger som ”en mossig blöt filt över historierna”.

Hej Christian! Hur är läget med dig?

– Mycket bra, tack!

Varför valde du att ta jobb på en kyrkogård?

– Egentligen har det varit något slags drömjobb för mig… Utomhus, kroppsligt, tyst och mycket tid att lyssna på musik. Sen älskar jag det monotona i att klippa gräs. Det blev en ledig tjänst och jag såg min chans att prova något annat än musik.

Vad gav jobbet dig?

– Perspektiv, mest, men också en inblick i den bygd där jag bor – på gott och ont

Jag förställer mig att ett sånt jobb innehåller mycket tystnad, då en får tid att tänka. Stämmer det? Är det isåfall bra eller dåligt?

– Naturligtvis, att inte ha tid att tänka kan ju aldrig vara bra. Eller jag har i alla fall utvecklat något slags beroende av att få tänka långsamt.

Hur låter nya musiken jämfört med sist, tycker du?

– Det är lite råare, aningens souligare, om man nu kan säga så? Kanske lite friare utan stråkarr? Vi spelar in som vanligt, mest live med lite overdubs, och försöker hitta nån slags kärna i låtarna och göra allt så intressant vi kan.

Hur färgad är den av kyrkogården?

– Lite, hoppas jag, då det var poängen. Sen är det alltid svårt att skriva om något som befinner sig nära rent tidsmässigt, men jag tror det blödde in lite här och var.

Vilka teman är störst på skivan?

– Svårt att säga såhär… Men jag har läst mycket om människor i grupp, beteendevetenskap och så vidare på sistone. Det i kombination med det rådande socioekonomiska / sociala / politiska klimatet i Sverige ligger väl som nån slags mossig blöt filt över historierna.

Hur föddes den här nya singeln?

– Det är en slags dröm. Midsommar i sverige… karaktärer byts, får nya skepnader, pratar i koder, ljuger och förhärligar sig själva i största allmänhet. Men till slut står man i något som jag tänker mig liknar en dansklubb i något fuktigt deltaområde. Hound Dog Taylor står för underhållningen och allt är perfekt en stund. Några korta takter total kärlek inomhus, på årets ljusaste dag på norra sidan.

Vad hoppas du att den ger lyssnaren?

– Pepp.

Vad pysslar du med i höst?

– Jag kommer repa, skriva och spela väldigt mycket live med mitt band.

Kan vi se dig live någonstans?

– Kolla luger.se, som släpper lite datum den 17 augusti.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB