Startsida / Inlägg

Det är aldrig för sent, visar Merit Hemmingson

av Rebecka Ljung
Merit Hemmingson. Foto: Miki Anagrius.
Merit Hemmingson. Foto: Miki Anagrius.

Yoko Onos diskografi ska ges ut på nytt, fick världen veta i dag. Elva studioalbum från 1968 till 1985 kommer att remastras, och vinylförpackningarna som användes när de släpptes för första gången ska återskapas, nu när upphovspersonen är 83 år gammal. Dessutom ska albumen börja spridas digitalt. De tre första släpps i november.
Dagens andra musiknyhet som jag fastnat vid handlar också om en artist som är gammal i gemet och inte sällan kallas för legendar. Men för den svenska orgelstjärnan Merit Hemmingson handlar det inte om någon nostalgisk tillbakablick.
Nej, 49 år efter sitt första skivsläpp och 76 år efter födseln i Åre är det till slut dags för ett helt nytt steg. Nu släpper multiinstrumentalisten sitt första helt egenskrivna album. ”Merit” heter skivan, som ges ut den 26 oktober och följs av en Sverige-turné.
På sitt cv sedan tidigare har Merit Hemmingson ett jazzband med enbart kvinnliga musiker i New York, synthexperiment, guldskivorna ”Huvva!”, ”Trollskog” och ”Bergtagen” som tolkar svensk folkmusik med pop- och jazzvibb, ett album ihop med Beppe Wolgers och ”Hommage till Jan”, där hon tolkar jazzpianisten Jan Johansson, med mycket mera.
Popvana Tobias Fröberg har varit med och producerat kommande ”Merit”. Artisten berättar i ett pressmeddelande att det inte blir någon sång, men massor av ylande:
”Skivbolaget som gav ut min förrförra skiva ’EQ’ (2011) tog bort den enda låten jag sjöng på, en folkvisa med bara en vers. Efter det har jag int sjungit en enda text – det var liksom droppen… Så nu ylar jag bara, o det känns skööönt…”, säger Hemmingson.
Höstens turné besöker bland annat Göteborg, Sundsvall, Kramfors, Örebro och Stockholm.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB