Startsida / Inlägg

Veckans spellista: girafftunga riff, franska rovfåglar och lite jackin’ it i San Diego

av Mattias Kling
Giraffe Tongue Orchestra – Brent Hinds (Mastodon), William DuVall (Alice In Chains) och Ben Weinman (The Dillinger Escape Plan) slätar av lyssnarna med en halsbrytande musikmix.
Giraffe Tongue Orchestra – Brent Hinds (Mastodon), William DuVall (Alice In Chains) och Ben Weinman (The Dillinger Escape Plan) slätar av lyssnarna med en halsbrytande musikmix.

Ett gäng östgötaspöken läser Bibeln tillsammans med Thåström, världens största metalband chockar med en snorstark singel och några tecknade figurer roar sig med smackedismack i södra Kalifornien.
Veckans spellista tar ut svängarna. Så se till att spänna fast säkerhetsbältet och skruva upp volymen.

”MOTH INTO FLAME”
Metallica
Efter den ryggradsmässiga och bekvämlighetsväxlade ”Hardwired” visar thrashgiganterna att det kommande albumet kan bli något riktigt stort. Så här bra har Metallica inte låtit på ett kvartssekel.

”OISEAUX DE PROIE”
Alcest
Att låttiteln betyder ”rovfåglar” känns mycket rimligt när Neige och Winterhalter åter slår sina visionära klor i lyssnaren. Snacka om höktryck, liksom.

”THE PITILESS”
Dark Tranquillity
Ett steg framåt och ett tillbaka. Exakt vad det innebär för ett av Göteborgsscenens mest konsekvent briljanta och envist jobbande band får vi höra mer av på utmärkta novembersläppet ”Atoma”. Första smakprovet skvallrar i alla fall om vartåt det barkar.

”GIVE MY PEOPLE BACK”
King 810
En svidande rapport från livet i slummen i Flint, Michigan.

”BIBLE”
Ghost
Det kanske mest bisarra i kråksången: nog låter Joakim Thåströms 30 år gamla skapelseberättelse som om den vore skriven just för ett gäng maskeradgastar från Östergötland? En kan ju nästan bli religiös på kuppen.

”A SHADOW MEMORY”
Neurosis
Som album betraktat är 30-årskalaset ”Fires within fired” långt under Oakland-gruppens högstanivå. Men det hindrar inte detta stycke från att brinna med självklar styrka.

”SAN DIEGO”
South Park
Troligtvis den bästa låten om handgriplig självhjälp sedan Eddie Meduzas ”Skinnet”.

”THE VENGEANCE IN ME”
Serpentine Dominion
På pappret är Cannibal Corpses styvnackade frontman George ”Corpsegrinder” Fisher och Killswitch Engages tokrolige gitarrist Adam Dutkiewicz ett väldigt udda par. Men deras brutalistiska bromance har onekligen sina poänger.

”BLOOD MOON”
Giraffe Tongue Orchestra
Hur många sidosprång och distraktioner tål egentligen Mastodon? Tydligen ett till. Brent Hinds gör här gemensam sak med folk från The Dillinger Escape Plan och Alice In Chains. Den spretiga girafftungan lär kittla upp få i brygga men fullängdaren ”Broken lines” har en rad intressanta stunder. Som denna.

”REVIVAL SPINES”
Trap Them
Make America grind again.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB