Startsida / Inlägg

Ett kompromisslöst farväl från The Dillinger Escape Plan

av Mattias Kling

The Dilliger Escape Plan ”Dissociation”RateThe Dillinger Escape Plan
Dissociation
Sumerian/Playground

HARDCORE/METAL Under en snart 20-årig karriär har The Dillinger Escape Plan förhållit sig till sin musikaliska gärning ungefär som till ett gummiband. New Jersey-gruppen har slitit och dragit i uttrycken i sin ambition att ta hardcore så långt bort ifrån enögd treackordspunk som möjligt, kastat sig i väg på en vansinnig genresafari och lyckats med det omöjliga att förena math metal, improvisationsjazz, soul och elektronika – utan att det låter vare sig kalkylerat eller krystat.
Sjätte albumet, tillika den aviserade avskedsföreställningen, avviker på så sätt inte från de tidigare. ”Dissociation” är en krånglig och vresig skapelse. Lika sansad och avslappnad som ett marsvin i en torktumlare, lika vacker och tankeväckande som regnvåt asfalt en oktoberkväll. För att tränga in bakom alla tonsaltomortaler och krumbukter krävs det koncentration och tålamod. Ett fördomsfritt sinne som kan finna det helt naturligt att drum’n’bass-spåret ”Fugue” dyker upp redan som fjärde låt, att Greg Puciato växlar mellan att låta som en uppretad järv och en busig nattklubbscrooner eller att ”Manufacturing discontent” sträcker sig från Big Black till ett felmedicinerat Nine Inch Nails.
”Dissociation” är ett kompromisslöst farväl från ett band som likt få andra har dikterat sitt egna villkor inom den tuffa musikscenen. En gravskrift som bara avslöjar nya underliggande lager och dolda dimensioner ju fler gånger en lyssnar på de elva låtarna.
Sannerligen, världen kommer att bli en fattigare och lite tristare plats utan The Dillinger Escape Plan.
BÄSTA SPÅR: ”Nothing to forget”.

LÄS FLER NYA SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB