Startsida / Inlägg

Avskalad emotionell råhet med Conor Oberst

av Markus Larsson

conor oberst coverRateConor Oberst
Ruminations
Nonesuch/Warner

ROCK Att Conor Oberst, för några kanske mest känd från indierockbandet Bright Eyes, släpper ett djupt Bob Dylan-inspirerat album just den här veckan känns nästan ironiskt. Men det är ytterligare ett bevis för hur stort inflytande Robert Zimmerman, som enligt Svenska Akademien ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, fortfarande har. Åtminstone hos relativt unga män med akustisk gitarr och munspel. ”Ruminations” är ett avskalat album där Oberst mer eller mindre direkt sjunger om sig själv och sina problem (läkarna upptäckte bland annat en cysta i hjärnan i fjol). Musiken har en omskakande emotionell råhet. Texterna om mediciner, mentala problem, självmordstankar och döden låter otäckt uppgivna. Hade det varit en vän skulle jag ha blivit orolig.
BÄSTA SPÅR: ”Tachycardia”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB