Startsida / Inlägg

Jones jazzblåa mix av magi och tråk

av Markus Larsson

Norah JonesRateNorah Jones
Day breaks
Blue Note/Universal

JAZZ/POP Norah Jones säger att hon sluter en cirkel på sitt nya album. Den amerikanska sångerskan och låtskrivaren återvänder till sina tidigaste influenser inom jazz. Stämningen är lika blå som skivbolaget Blue Notes originaletikett. För att fånga känslan av ett litet jazzband som spelar för nattugglor i den svagt upplysta baren har Norah Jones handplockat bländande musiker, däribland trummisen Brian Blade och jazzsaxofonisten Wayne Shorter. Covern på Duke Ellingtons undanskymda storverk ”Fleurette Africain (African flower)” är magisk. Men när Jones sjunger renodlad jazz låter det mesta som välgjorda covers på en svunnen era. Hon är mer personlig i brytpunkten mellan jazz, country och soul. Höjdpunkten är den kashmirmjuka covern på Neil Youngs luggslitna ballad ”Don’t be denied”.
BÄSTA SPÅR: ”Don’t be denied”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB