Startsida / Inlägg

Steenkakan: Graham Parker

av Håkan Steen

grahamparkerboxRateGraham Parker
These dreams will never sleep: the best of Graham Parker 1976-2015
Universal

ROCK Den brittisk new wave-scenen i slutet av 70-talet födde några arga unga män. Elvis Costello var den stora stjärnan, strax bakom kom Joe Jackson och inte minst Graham Parker, som tillsammans med kompbandet The Rumour levererade lysande snäsiga synteser av rock och soul på klassiska albumen ”Howlin’ wind”, ”Heat treatment”, ”Stick to me” och ”Squeezing out sparks”.
Parkers 80-tal började blekare när han lämnade The Rumour och gick solo, men i slutet av decenniet hittade han rätt igen med den lysande albumtrion ”The Mona Lisa’s sister”, ”Human soul” och ”Struck by lightning”. Lika vass men med en något mer mogen approach.
Albumen sedan dess har alltid varit hörvärda men ofta lite ojämna. 2012 återförenades den sedan många år USA-baserade Parker med The Rumour för att vara med i Judd Apatows film ”This is 40”, vilket gav ännu en liten nytändning.
Få är mer värda en box, och även om jag kan ha synpunkter på låtvalen och det faktum att hela två av sex cd viks åt en halvbra liveinspelning från i fjol är det här en snygg, gedigen låda som även rymmer några fina gamla akustiska demos och en dvd med generösa mängder klipp från Parkers heydays.
BÄSTA SPÅR: ”Soul shoes”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB