Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Icona Pop, Håkan & Silvana med flera

av Håkan Steen

silvanaiconaAllt går i cirklar. Dagens popvärld har inte mycket gemensamt med 50- och 60-talen men på en punkt är vi tillbaka. För det handlar mer om låtar, singlar och ep i dag än det har gjort på evigheter.
Så en sån här fredag, när det plötsligt ploppar upp nya låtar från en lång rad av popens största namn, känns det ovanligt passande att skaka liv i ett gammalt Aftonbladet Musik-grepp från förr: Veckans singlar. Läs och lyssna!

RateHåkan Hellström & Silvana Imam
Du fria (Nisj remix)
Woah Dad!/Warner

Det är så här en remix ska vara. Silvana Imam och hennes lika Grammis-belönade producent Nisj tar Håkan på orden – ”Det är melodin som har det/Så skit i den kassa texten” – och behåller bara refrängen från ”Du fria”. Resten är Silvana all over the place – ”bäst i Stockholm, bäst i Gbg” – över en fränt spartansk elektronisk groove. De kommer från varsitt håll men Silvana är Håkan-fan och känns här mer än någonsin som hans soul sister i sin lika hårda som sårbara underdogromantik. Lysande.

RateIcona Pop
Brightside
TEN/Universal

Kanske inte en lika cool och attitydstinn låt som Louis The Child-samarbetet ”Weekend” i somras utan mer av en pepplåt i midtepo och med roligt störda synthar. Men som vanligt ser Aino Jawo och Caroline Hjelt till att leverera hypereffektiv pop så vi kan nog räkna ganska kallt med att det här är ännu en Icona Pop-hit.

RateRebecca & Fiona
Shotgun
Universal

När folk fortfarande köpte fysiska skivor stod singlar och ep i samma fack. Nu släpper artister singlar för att pusha en kommande ep. ”Shotgun”, tredje singeln från Rebecca & Fionas sexspår-ep ”Party hard” som släpps 4 november, utforskar likande rytmer som förra singeln ”Drugstore lovin’” men den fläktande semesterkänslan är utbytt mot något kallare, blåare och höstigare. Men en hit lär det bli, det här också.

RateEminem
Campaign speech
Aftermath/Universal

Det är bara veckor kvar till det amerikanska presidentvalet och det känns som att hela det kreativa USA mobiliserar för att till varje pris försöka hålla Donald Trump borta från Vita Huset. Eminem hinner förvisso beta av alla möjliga ämnen under de nästan åtta minuter han eldar på sina förbannade, agitatoriska rim men vi kan nog vara ganska säkra på att Trump har satt fyr på glöden:
”Consider me a dangerous man/But you should be afraid of this dang candidate/You say Trump don’t kiss ass like a puppet?/’Cause he runs his campaign with his own cash for the funding?/And that’s what you wanted?/A fuckin’ loose cannon who’s blunt with his hand on the button/Who doesn’t have to answer to no one?/Great idea!”
Låten är närmast ett spoken word-nummer, med Eminems röst smattrande över några få, störda synthljud. Gissningsvis ska vi inte ta ”Campaign speech” som ett riktmärke för hur kommande albumet kommer att låta, men uppfriskande är den.

RatePeter LeMarc
Något närmare än nära
Sony

”Jag har sjungit den här sången flera tusen gånger om/det är en sorts historia som bara kan berättas gång på gång”. Förra Peter LeMarc-låten ”Den tunna tråden” var så mäktig och emotionellt överväldigande att den knappt gick att lyssna på. Det här är ljusare och mer hoppfullt. LeMarc sjunger om den långa kärleken, den som är djup och ofta inte ens behöver ord eftersom den har varit med om så mycket. Ingen i Sverige har skrivit mer, och bättre, om just det än denne artist. ”Något närmare än nära” är tilltalande naken och uppriktig men rent musikaliskt möjligen väl typiskt lemarcsk.

RateRolling Stones
Hate to see you go
Promotone/Universal

Ännu en Little Walter-stänkare från ”Blue & lonesome”, Stones kommande album med gamla bluescovers. Det här är musik som det här bandet har haft i ryggmärgen i över 50 år och precis som på första singeln ”Just your fool” är det omöjligt att inte slås av hur uppsluppet och lustfyllt det låter. Den här låten studsar fram och Mick Jagger låter barnsligt förtjust över att få flåsa så mycket i munspelet. För mig får Stones gärna göra fler coverskivor. Visst vill vi höra dem ge sig på country och reggae också?

RateRobbie Williams
Love my life
Farrell Music/Sony

Markus var inte imponerad av Robbie Williams reklamgig i Stockholm i går och den här låten sprakar kanske inte i inspelad form heller. ”Love my life” är tämligen generisk Robbie-pop, habilt och välgjort men det känns som att han har gjort den här låten bättre förr. ”Party like a russian” var åtminstone lite buskisrolig.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB