Startsida / Inlägg

Lyxigt men jämnt med Winnerbäck

av Rebecka Ljung
Lars Winnerbäck kör en mer avskalad turné i höst. Foto: Carolina Byrmo.
Lars Winnerbäck kör en mer avskalad turné i höst. Foto: Carolina Byrmo.

RateLars Winnerbäck
Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: 1573 personer. Längd: 100 minuter. Bäst: ”Hosianna”, som får med publiken. Sämst: ”En tätort på en slätt”. Gäsp.

Den mer avskalade turnépremiären med Lars Winnerbäck ljuder lyxigt, då röst och gitarrspel kommer fram tydligare. Men mer substans i mellansnacket och fler överraskningar är att önska.

”Hur ska jag hålla reda på alla gitarrer? Och alla tonarter? Ja, det är i och för sig samma tonart hela tiden. Jag är som jag är”. Lars Winnerbäck skämtar om sig själv. Han skojar också om det där som ger vissa en djup kris och shoppingbehov bland hudkrämer och gymkort. Vi snackar åldrande.
Den 40-åriga musikern säger hur gammal nästa låt är och nämner 40-årsåldern med en inbyggd suck. Nog fiskar det fram ett och annat skrockande och visst finns det några procent charm i det. Men jag tycker mig också se ett diskret försök till att hålla förväntningarna nere.
Tur att vi även får höra exempelvis den längre berättelsen bakom ”Dunkla rum”. Jag önskar att vi fick mer sådant. Minnena bakom dessa hundra rockminutrar är detaljerade och många, förstår en när de glimtar fram. Jag vet att Winnerbäck inte lever för att vara en rockstjärna, en spexare, en entertainer, men… bara lite mer?
För självklart ska publikens höga pepp mötas av något speciellt, då Linköpings stolthet ställer till med turnépremiär, uppvärmd efter sommarens gig.
På ett nästan fullsatt Cirkus vill jag höra det mer intima och akustiska formatet lyfta Winnerbäcks texter. Jag vill bli berörd. Och jo, nog imponerar Lars Winnerbäcks lätt raspiga sångröst och gitarrfingrar mer när han byter ut ett helt band mot soloshow samt komp då och då av gitarristen och klaviaturspelaren Mathias Blomdahl. Det låter lyxigt.
”Lågsäsong”, ”Kommer och går” och titelspåret ”Granit och morän” från skivan som gavs ut i juni samsas med hits som ”Hosianna” och ”Elegi”. Vi bjuds också på en för undertecknad ny låt – ”Snö och marschaller”! Kul och fint!
Efter aftonens applåder får jag konstatera att det kanske mest är jag som inte blir så berörd, utan snarare lite sömnig av jämnheten i showen. Trots en tydlig överraskning vill jag bli mer omruskad än såhär.

Alla låtarna: 1. Lågsäsong 2. Jag har väntat på ett regn 3. Hon kommer och går 4. Söndermarken 5. Vem som helst blues 6. En vän i solen 7. Ett slags liv 8. För dig 9. Monsterteorin 10. Tätort på en slätt 11. Dunkla rum 12. Snö och marschaller 13. Khom loy 14. Järnvägsspår 15. Granit och morän. Extra: 16. Elden 17. Hosianna 18. Elegi

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Alla turnédatumen: 3/10 Stockholm, 4/10 Stockholm, 5/10 Malmö, 7/10 Malmö, 8/10 Linköping, 9/10 Linköping, 10/10 Stockholm, 11/10 Stockholm, 28/10 Falun, 29/10 Örebro, 30/10 Karlstad, 1/11 Haugesund, 2/11 Stavanger, 3/11 Bergen, 4/11 Oslo, 5/11 Halden, 24/1 Sandvika, 25/1 Nötteröy, 26/1 Larvik, 27/1 Trondheim, 28/1 Lillehammer, 29/1 Drammen, 6/2 Göteborg, 7/2 Göteborg, 9/2 Västerås, 10/2 Uppsala, 11/2 Luleå och 12/2 Luleå.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB