Startsida / Inlägg

Förvirrande 30-årskalas med Europe

av Mattias Kling
”Open your heart…” Nåväl. Just den låten får vi inte på världspremiären av födelsedagsfirandet av ”The final countdown”. Men Joey Tempest och bandet har mer än bara en jubilar med sig i bagaget till Cirkus. Foto: Carolina Byrmo
”Open your heart…” Nåväl. Just den låten får vi inte på världspremiären av födelsedagsfirandet av ”The final countdown”. Men Joey Tempest och bandet har mer än bara en jubilar med sig i bagaget till Cirkus. Foto: Carolina Byrmo

RateEurope
Cirkus, Stockholm.
Publik: 1 700 (utsålt).
Längd: Runt 105 minuter.
Bäst: ”Ninja”.
Sämst: Att klippa bort Kee Marcello från fondväggens videosekvenser är nära nog historieförfalskning.
Fråga: Hur tacklar gruppen ett eventuellt födelsedagskalas för ”Out of this world” om två år?

Europe firar sin mest populära trettioåring genom att ägna halva tiden åt en trulig ettåring.
Precis som Joey Tempest upprepat uttrycker det:
Vilken cirkus.
För att fullt ut begripa exakt hur massivt genomslag Upplands Väsby-bandets tredje skiva fick vid offentliggörandet 1986 krävs måhända blott att konstatera följande:
Bara drygt ett halvår efter att skivan och dess leadsingel hade släppts, när 1987 stod och knackade på dörren, hade Europe redan toppat hitlistorna i 13 länder och skivförsäljningen räknades i miljonvolymer.
Såväl när det gäller album som singlar. Världen över.
En monumental framgång för ett hårdrocksband från Stockholms norra utkanter, som liksom över en natt fick vänja sig med att mätas mot branschens dåtida giganter Bon Jovi och Whitesnake i stället för mot den inhemska konkurrensen.
Det är också det främsta skälet till att det lite senarelagda 30-årskalaset (skivan fyllde egentligen jämnt i slutet av maj) har lockat en mängd internationella fans till ett snömoddigt Djurgården – och som gör att en stor del av det utsålda Cirkus under konsertens första halva mest tycks ha tappat den kollektiva hakan och undra vad som egentligen försiggår.
I stället för att göra det enkelt för sig – lira ”The final countdown” i sin helhet och spritsa ut lite skönt 80-talsströssel över födelsedagstårtan – viker kvintetten konsertens första halva åt att spela fjolårsgiven ”War of kings” i sin helhet. Om än i en omkastad sådan, där ett blir tolv, två blir ett och en gastkramande vacker ”Vasastan” får ta plats mellan ”Rainbow bridge” och ”Light me up”.
Publiken skruvar lite besvärat på sig. Få klappande händer gör de obligatoriska Facebook live-skärmarna sällskap närmast scenen. Joey Tempest juckar med mikrofonstativet och John Norum tycks tänka på om han kom ihåg att stänga av spisen därhemma när han inte får glänsa i soloarbetet.
Måhända är upplägget ett genidrag.
Sug på karamellen i det längsta och få fyllningen att smaka desto sötare, liksom.
För när Europe sen dyker huvudstupa in i sin mångmiljonsuccé är det som att proppen går ur. Alla vill ”Rock the night”. Fäktas vilt med ”Ninja”. Kyssa ”Carrie” under en tänkt regnbåge och dansa regndans likt en ”Cherokee”. Temperamentet skjuter fokus från något ordinärt till något unikt. Bandet självt skjuter upp sig till den höjd det trivs bäst på.
– Det här är något vi aldrig har gjort … och troligtvis aldrig kommer att göra igen, konstaterar Tempest några låtar in i giget.
Tro fan, det. Men det var nog så exklusivt – och en cirkus i sig – att få uppleva det hela.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÅTLISTAN 1. Hole in my pocket 2. Second day 3. Praise you 4. Nothing to ya 5. California 405 6. Angels (With broken hearts) 7. Days of rock ’n’ roll 8. Children of the mind 9. Rainbow bridge 10. Vasastan 11. Light me up 12. War of kings 13. The final countdown 14. Rock the night 15. Carrie 16. Danger on the track 17. Ninja 18. Cherokee 19. Time has come
20. Heart of stone 21. On the loose 22. Love chaser/The final countdown (repris)

LÄS MER:
Recension av ”War of kings”.
Intervju med Kee Marcello.
Hillary Clinton tar hjälp av Europe-låt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB