Startsida / Inlägg

Kusligt vackert från Frida Hyvönen

av Per Magnusson

Albumomslag till Frida Hyvönen "Kvinnor och barn"RateFrida Hyvönen
Kvinnor och barn
Mono/Universal

POP Frida Hyvönen hade redan på engelska en egen röst. När hon nu byter till svenska blir den ännu starkare. Orden hon väljer (termos, lynne, lekamen) är knappast vardagsmat i popmusiken. De framförs dessutom med fullt självförtroende på västerbottniska. Resultatet är ett tilltal så rakt, krasst och privat att en nästan rodnar.
”Alla vet att det är vackert i Paris” är en fin uppdatering av försiktigt pessimistisk svensk vistradition. ”Drömmen om dig” har en melankoli i nivå med ABBA:s starkaste skilsmässostycken. Och i den episka ”Fredag morgon”, Hyvönens egen ”Trubbel”, tar hon ärlighet till en ny nivå.
Frida Hyvönens småstadsberättelser, samtidsfunderingar och sånger om kärlekens hopplöshet får mig att tänka på Jesper Ganslandts film ”Farväl Falkenberg”. Precis som den pendlar ”Kvinnor och barn” mellan kusligt och vackert.
BÄSTA SPÅR: ”Drömmen om dig”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB