Startsida / Inlägg

New Yorkig neosoul-nostalgi från Alicia Keys

av Per Magnusson

aliciaaRateAlicia Keys
Here
RCA/Sony

SOUL ”Here” är Alicia Keys första album på fyra år. Det har hänt en del sedan sist. Frank Ocean, Rihanna, Kanye West, Beyoncé och Solange har bara i år släppt genuina album som höjt standarden för vad som förväntas av en världsartist i fullängdsformat. Dessutom har Donald Trump och Hillary Clinton hänt. Alicia Keys sjätte studioalbum är färgat av båda sakerna.
”Here”, producerad av maken Swizz Beatz, är ett snyggt, sammanhållet album med tydlig politisk innebörd och en ambition att berätta en historia. Med sina pratiga interludes och sitt kärleksbudskap påminner ”Here” en hel del om ”The Miseducation of Lauryn Hill”. Men musiken landar främst i New Yorkig neosoul-nostalgi. Sirener sjunger i bakgrunden, gula taxibilar svishar förbi, höstlöven faller som i en romantisk komedi med Tom Hanks och Meg Ryan och mitt i Central Park sitter Alicia Keys vid sin flygel. ASAP Rocky tar en paus från shoppingrundan och stannar till med en Starbucks-pappersmugg i handen för lite gammalt hederligt old school-rhymande. Att albumet inte imponerar ännu mer än vad det gör säger mer om den mördande nivå Keys kompisar och konkurrenter redan lagt sig på. Men ”Here” är, mitt i vår Trumpna tid, trots allt en välkommen samtidskommentar.
BÄSTA SPÅR: ”Pawn it all”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB