Startsida / Inlägg

Premiär: Tilde är redo igen, med ”The goodbye”

av Rebecka Ljung
Tilde. Foto: Pressbild
Tilde. Foto: Pressbild

Tilde är kanske ett bekant namn? För omkring tio år sedan, då hon var 19, utsågs hon till ett svenskt soulhopp. En allvarlig sjukdom satte dock abrupt stopp för karriären, och efter tillfrisknandet drog Tilde utomlands för att andas nytt och skapa annan musik, i Spanien och Latinamerika.
Nu är artisten tillbaka och redo att riva igång den där musikkarriären i Sverige. På eget skivbolag släpper sångerskan, pianisten och producenten den finstämda kärleksballaden ”The goodbye”.
Hör låten före officiellt släpp här – och läs mer om Tildes historia i den bloggexklusiva intervjun nedan.

Hur och när föddes ”The goodbye”?

– Jag satt och kladdade i ett notblock i min säng, för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det var mest osammanhängande rader om känslor kring ett jobbigt uppbrott, men en del av det hade en mer tydlig form, så jag satte mig vid pianot och började testa med ackord.

Vad handlar den om för dig?

– Den handlar om ett uppbrott från en smärtsam relation, eller mer insikten av att det verkligen var slut. Det var en relation med många avslut, vi hittade alltid tillbaka till varandra, men så kommer man till en punkt när avslutet plötsligt är definitivt.

Du hajpades ju för runt 10 år sedan. Sedan lämna du Sverige. Varför?

– Jag höll på att spela in en skiva när jag var 19-20 och spelade ute ganska mycket, men när jag var 22 år så drabbades jag av en blodsjukdom. För att göra en lång historia kort så gick allt bra, men när jag blev frisk igen, kände jag att jag var tvungen att byta miljö ett tag. Göteborg hade blivit förknippat med så mycket ångest och jag var tvungen att andas ny luft så ja, jag flyttade först till Spanien, sen var jag i Chile en sväng och sen bodde jag i Ecuador.

Vad gjorde utlandsvistelsen för din hälsa?

– Mycket. Det gav mig perspektiv och jag kunde börja sortera saker och ting, mina tankar, hur jag skulle gå vidare, vad jag ville göra… Jag tror även att det gjorde mig gladare som person.

. och för ditt musicerande?

– Jag tror det fick mig att inse hur viktig musiken är för mig. Jag hade även drömmar om att och bo i Sydamerika och jobba med andra saker, och där blev det blev tydligt för mig att oavsett var jag är i världen, kommer jag alltid hålla på med musik på nåt sätt. I Ecuador skrev jag exempelvis en salsalåt med en ecuadoriansk sångare, mest på skoj för och testa att skriva på spanska. Jag spelade även en del där. I Spanien sjöng jag jazz och blues.

När återvände du till Sverige?

– Jag flyttade tillbaka till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Det var dags.

Vilket är målet med din musik?

– Målet just nu är att fortsätta spela in och ge ut mer musik. Och att folk ska bli berörda på något sätt.

Vad gör nu när du inte skapar musik?

– Jag jobbar en del som pianist, spelar på olika event, hotell och barer. Det känns som att det mesta i mitt liv kretsar kring musik, på ett eller annat sätt. Annars är det vanliga saker, typ vara med kompisar och min pojkvän, gå ut och så.

Vacanze Records, alltså. Varför är det viktigt med eget skivbolag?

­– Det är väl en frihet, på nåt sätt. Det var egentligen aldrig nåt jag planerat att starta, men det kändes skönt att göra det för att själv kunna bestämma vad jag ska släppa, när och hur det ska låta.

Till sist: Var hör och ser vi Tilde 2017?

– Jag tror man kommer få höra en hel del från mig 2017. Jag kommer släppa en EP och förhoppningsvis ett album – och hoppas på mycket livespelningar!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB