Startsida / Inlägg

Steenkakan: ”New Orleans funk vol 4”

av Håkan Steen

neworleansfunk4RateDiverse artister
New Orleans funk vol 4 – voodoo fire in New Orleans 1951-1977
Soul Jazz/Border

SOUL/FUNK Av alla kärleksfulla samlingar som det närmast ofelbara brittiska retrobolaget Soul Jazz ger ut hör serien ”New Orleans funk” till de allra finaste. Den första volymen kom 2000 och blev något av en klassiker men de två som följt är precis lika omistliga doser unikt Big Easy-sväng.
Framme vid fjärde skivan börjar vi leta oss så djupt ner i funken att de louisianska prominenserna Eddie Bo, Betty Harris och Clifton Chenier får samsas med akter som bara var lokalt kända i New Orleans. Gus ”The Groove” Lewis, James K-Nine och Zilla Mayes låter precis lika bra som de fantastiska namnen antyder.
Albumet rymmer också några riktigt tidiga funkembryon. Som James Waynes ”Junco partner” från 1951, för rockpubliken mest känd i The Clashs version. Men också Chocolate Milks 70-talstunga ”Action speak louder than words”, en verklig rare groove-klenod.
Jag har tjatat om den här musiken flera gånger tidigare men kan faktiskt inte låta bli, för den gamla New Orleans-funken är något av det mest sinnliga och allmänt upplyftande som det över huvud taget går att lyssna på.
En outtömlig ocean av kul, bara att dyka i.
BÄSTA SPÅR: ”You make a new man out of me” med Johnny Adams.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB