Startsida / Inlägg

Spellista: Här är tuffaste musiken från november

av Mattias Kling
James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich och Rob Trujillo har fått en rad nya anledningar att fyra av sina finaste dollargrin. Foto: Ross Halfin
James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich och Rob Trujillo har fått en rad nya anledningar att fyra av sina finaste dollargrin. Foto: Ross Halfin

På många sätt går det att dela upp metalmånaden i två delar: Före och efter den 18 november.
Där den första halvan handlade mycket om förväntan och att trissa upp intresset för hårdrocksårets egna ground zero har de efterföljande veckorna handlat om antingen besvikelse, entusiasm eller mer sansad analys.
För naturligtvis har släppet av Metallicas första studioskiva på åtta år varit månadens största happening inom den hårdare musiken. Däri ligger ingen värdering, det är bara ett konstaterande av fakta – vilket inte minst har bevisats av att ”Hardwired… to self-destruct” är den bäst säljande rockplattan på två och ett halvt år i hemlandet. För ytterligare sifferexcercis går det att rapportera att plattan sålde respektingivande 291 000 exemplar under sin första vecka i handeln. Och att hela 282 000 av dessa var fysiska exemplar.
Det går bra nu, som en brukar säga.
Men om vi ser förbi herrarna Hetfields och Ulrichs uppmärksamhetsdominans var november även i övrigt en händelserik musikmånad. De stora släppen duggade tätt; från Hammerfall och Dark Tranquillity till In Flames och Rammstein. Lägg därtill enskilda låtsläpp av exempelvis Alice In Chains, Kreator, Sepultura, Dropkick Murphys och Bullet For My Valentine och det står klart att de gångna 30 dagarna inte varit så avgrundsmörka som klimatet och en viss galnings seger i USA-valet vill göra gällande.
Som traditionen bjuder har jag samlat ihop det göttigaste av det göttiga på en kaloristinn spellista. Mer än 75 låtar Spotifymangel, noggrant och omsorgsfullt utvalt. Allt för ditt nöje, i nära nog sex timmar från start till mål.
Som alltid: Spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB