Startsida / Inlägg

Steenkakan deluxe: Pink Floyd

av Håkan Steen
Pink Floyd 1967
Pink Floyd den 4 mars 1967. Från vänster: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett och Rick Wright. Foto: Doug McKenzie/Getty Images

pink floyd boxRatePink Floyd
The early years 1965-1972
Pink Floyd/Warner

ROCK Å ena sidan: varför betala nästan 5000 kronor för det här? En box om 27 skivor – cd, dvd och blu-ray, uppdelade på sju ”boxar i boxen” – som är nästan lika stor som en flyttkartong, med tidiga inspelningar, outgivet och livelåtar. Det är Pink Floyd under den första delen av bandets karriär, fram till strax innan multimiljonsäljaren ”Dark side of the moon”, albumet som mer än något annat kom att definiera det ikoniska bandet och satte tonen för resten av deras karriär.
Nördfaktorn är milt uttryckt monumental, inte minst när det ramlar ut exakta repliker av gamla vinylsinglar samt ett otal gamla posters, konsertflyers och tidningsannonser.
Å andra sidan: om den här sortens box över huvud taget ska göras är det precis så här den ska se ut. För idén är att skildra Pink Floyds hela resa från bluesbottnade psykedeliapionjärer på den lokala London-scenen till ett band som blev superstjärnor och på många sätt sin egen genre . Och det gör boxen föredömligt.
På de första studioinspelningarna från 1965 är Pink Floyd ett rätt ordinärt r’n’b-band. Men det var en experimentell tid på musikscenen i London, inte minst tack vare Beatles gränstänjande idéer om vad pop kunde vara och den allt mer populära drogen LSD. Pink Floyd hade ett fast klubbgig där de spelade hela tre 90-minutersset per kväll, så de insåg att tid kunde fyllas genom att sträcka ut låtarna i långa, improviserade solon. Snart hade de skapat ett sound som lät som väldigt lite annat.
Andra skivan här rymmer en tidigare outgiven liveinspelning från Gyllene Cirkeln i Stockholm gjord precis efter att debutalbumet ”The piper at the gates of dawn” kom ut, och steget är rejält mellan det band som gjorde en cover på Slim Harpos ”I’m a king bee” två år tidigare och här sträcker ut ”Interstellar overdrive” i nästan nio dröniga minuter.
Boxen är för den som redan har och älskar de sju officiella albumen från perioden. Det som bjuds är otaliga BBC-sessioner, franska tv-intervjuer, outtakes, halvfärdiga versioner, konsertfilmen ”Live at Pompeii”, hela spelfilmen ”More” som Pink Floyd gjorde soundtracket till, albumet ”Atom heart mother” i fyrkanalsstereo och nästan utmattande många versioner av instrumentalen ”Careful with that axe, Eugene”. Med mera, med mera.
För de verkliga konnässörerna är möjligen höjdpunkten de åtta låtar som bandet 1967 spelade in till regissören John Lathams kortfilm ”Speak” men som aldrig användes och aldrig heller har hamnat på bootleg. Det här är också första gången låtar från Syd Barrett-eran som ”Vegetable man” och ”Scream thy last scream” kommer ut officiellt.
I all sin överkurskänsla är ”The early years 1965-1972” ett besjälat kärleksprojekt och höstens mest imponerande box.

BÄSTA SPÅR: ”Echoes” från albumet ”Meddle” är en evig Pink Floyd-favorit. Här finns den i en mäktig BBC-session, live från Pompeji-konserten och, för den som så önskar, i fyrkanalsstereo.
VISSTE DU ATT… Det finns en betydligt mer sansad miniversion av boxen med highlights, dubbeln ”Cre/ation: the early years 1967-1972” som också släpps i dag (det är den ni kan lyssna på nedan). Sex av sju volymer i boxen kommer även att släppas separat nästa år.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: De amerikanska bluesmännen Pink Anderson och Floyd Council. Bandets förste frontman Syd Barrett var ett fan av båda och när gruppen behövde döpas slog han helt enkelt ihop deras förnamn.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB