Startsida / Inlägg

Steenkakan: R.E.M.

av Håkan Steen

rem_outoftimeRateR.E.M.
Out of time 25th anniversary edition
Concord/Universal

ROCK När R.E.M. släppte sitt sjunde album ”Out of time” i mars 1991 blev de hyllade indierockarna från Athens ett av världens största band. Albumet sålde i över 18 miljoner exemplar och startade en våg av alternativ rock på topplistorna som på hösten exploderade med Nirvanas ”Nevermind”.
R.E.M. hade varit på gång redan med ”Green”, första albumet för storbolaget Warner. Men när gitarristen Peter Buck ville åt något folkigare med akustiska instrument som mandolin föddes ett skarpare, luftigare R.E.M.-sound. Sångaren Michael Stipe hittade ett nytt, personligt sätt att sjunga om kärlek.
Allt kom samman i låten ”Losing my religion”, som blev bandets i särklass största hit. De fick snart en till med ”Shiny happy people”.
Det stora R.E.M.-mästerverket är alltjämt uppföljaren ”Automatic for the people”. Men ”Out of time” födde idéerna som fulländades där och rymmer en rad av bandets mest tidlösa låtar, som ”Radio song” och ”Country feedback”.
Jubileumsutgåvan innehåller i sin mest utbyggda version bland annat instrumentala demos (halvessentiellt), en tidigare outgiven radiokonsert (bra) och albumet i högupplöst blu-ray-version (för nördarna).
BÄSTA SPÅR: ”Losing my religion”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB