Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Stevie Wonder-soul och konsumtionscovers

av Per Magnusson

ska%cc%88rmavbild-2016-11-04-kl-15-42-23Bland veckans nya singlar finner vi Stevie Wonders känsla för soul, Bruno Mars hyllning till sina hjältar, en konsumtionscover med väldfärdsblodtryck, en ny ”hemlig” artist, en gammal god rockrökare från Sting, en slick falsetthit och ännu en trevlig axelryckning från Drake och Future.   

RateStevie Wonder, Ariana Grande
Faith
Soundtrack

Stevie Wonder och Ariana Grande teamar upp för en duett som kommer att finnas med på soundtracket till den animerade familjefilmen ”Sing” med biopremiär 31 december. Låten är en upptempoblues att tjonga stövlarna i golvet till. En ganska enerverande lyssning men som säkert kommer att funka som en perfekt, animerad snöflinga mot midnattssvart himmel i sitt sammanhang. De tu tävlar med varandra om att hinna med flest wailningar på 2 minuter och 41 sekunder. Men Stevie Wonders känsla för soul går aldrig att ta miste på.

RateBruno Mars
Versace on the floor
Warner

När vi ändå pratar om Stevie Wonder: Bruno Mars nya singel ”Versace on the floor” låter till en början mer som en gammal oskyldig Stevie-klassiker än en gammal oskyldig Stevie-klassiker själv. Mars myser till en extremt glassig synt. Men snart växlar han upp temperaturen: ”Oooh I love that dress/But you won’t need it anymore/Let’s just kiss ’til we’re naked, baby/Versace on the floor.” Innan den heta stunden är över har låten hunnit låta exakt som Michael Jackson, Prince och R. Kelly på samma gång. På sängkammarsoulfronten intet nytt.

RateLaura Mvula
Ready or not
Sony

Det är den tiden på året igen. Då varuhuskedjorna släpper sina reklamkampanjer för att få västvärlden att spendera månadslöner på saker ingen vill ha eller behöver, i stället för att göra det enda rätta: öppna ett autogiro till valfri hjälporganisation så att flickar och pojkar på andra sidan jordklotet kan gå i skolan. Senaste tillskottet är Birminghams Laura Mvulas cover på The Delfonics och The Fugees soulklassiker ”Ready or not” för varuhuset House of Fraser. Lika meningslös och tom som panikartad julkonsumtion med välfärdsblodtryck.

RateLaura Nox
Save a little love
Warner

Konceptet med ”hemliga” artister börjar bli mer än lovligt tröttsamt. Laura Nox är en sedan tidigare känd svensk artist som släpper musik under nytt, hemligt alias. Låten är en klistrig refräng till marschtrummor som välbehövligt kommenterar den pågående flyktingkatastrofen.

RateSting
Petrol head
A&M/Universal

Stings senaste album var en nautisk skeppsbyggarmusikal om artistens uppväxt i varvstaden Newcastle. Nu har basisten och tantrakonnässören tröttnat på det. Här ska rockas! Nya singeln luktar bensin och bär ett par oljefläckade snickarbyxor med en skiftnyckel i magfickan. Musiken är så befriande omodern att den borde få en egen monter på din stads lokala museum.

RateKim Cesarion
Therapy
Sony

Kim Cesarion presenterade sig först med sin bara torso och hiten ”Undressed” på Grammisgalan 2014. Förutom att ha en förmodad superskillad PT har Cesarion även en imponerande falsett. Senaste ”Therapy” följer i spåren på det vi hört honom göra tidigare. En slags falsettsoul skräddarsydd för reklamradion. Eller som om The Weeknd aldrig sett skymten av kokain.

RateDrake, Future
Used to this
Epic/Sony

Drake och Future är kompisar från förr. Bland annat från mixtapen ”What a time to be alive” som kom i fjol. Duon har dessutom turnerat tillsammans hela sommaren. I videon till ”Used to this” hänger rapparna med två kvinnliga fotbollslag. Drake hinner även med att dansa sin patenterade ”Hotline bling”-dans. Exakt så låter nästan all musik från de överproduktiva kompisarna just nu; som en trevlig axelryckning.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB