Startsida / Inlägg

Album att se fram emot 2017!

av Rebecka Ljung
Annika Norlin, aka Säkert!, släpper nytt album 2017. Foto: Elinor Wermeling.
Annika Norlin, aka Säkert!, släpper nytt album 2017. Foto: Elinor Wermeling.

Om en dryg vecka säger vi hejdå till 2016. På många sätt skönt, va? Men det är något motvilligt jag släpper taget om ett så bra musikår.
Fast, nästa blir också spännande. Här har du mina tips på vad du kan längta efter. Det kommer bli skönsång, återkomster och finurliga texter även 2017. Jag lovar.

”#7”
Loney Dear
Efter flott besök av en Bon Iver-medlem på senaste singeln ”December lilies” förbereder Loney Dear – aka Emil Svanängen – en kortfilm till tredje singeln från den efterlängtade, nya plattan som ska släppas efter årsskiftet. Hans unika, värmande sångröst sjunger ofta om ett inre och yttre mörker, omringade av sagolika, storslagna poplandskap. Lika bra live som inspelat.

”Shake shake love” (27/1)
Siri Karlsson
Maria Arnqvist och Cecilia Österholm har jammat sig fram till ett helt eget sound, där folkmusik smälts samman med synthlandskap och magisk stämsång, till ett murrigt, vackert och suggestivt soundtrack för filmen som inte finns än. Siri Karlssons Berlinplatta ”Shake shake love” borde bli biljetten till en större publik och fler hurrarop från 2017. Den ena av två singlar, ”Semphronia”, viskar om extra synth. Danke schön!

Däggdjur” (3/2)
Säkert!
För sex år sedan fick vi senast nytt svenskspråkigt från den peppande, ofta rätt arga popmästaren Annika Norlin. Med låtar som ”Dansa, fastän”, ”Isarna” och ”Allt som är ditt” samt ett sommarprat i P1 om PMS på sitt CV lär den psykologilärda artisten inte göra oss besvikna med Säkert!-plattan ”Däggdjur”. Den handlar om ”att vara människa och samexistera med andra människor”, enligt Norlins egen beskrivning. Bland de tolv spåren hörs gäster som Loney Dear, Skator och Alina Björkén från Könssförrädare.

Hippopotamus”
Sparks
46 år efter grundandet är den legendariska konst/glam/hysteripopduon Sparks åter redo att släppa nytt. Det var inget fel på FFS-plattan de gjorde i supergrupp med Franz Ferdinand, men bäst är de franko-, anglo- och Bergmanofila LA-bröderna Mael när de får ta alla beslut själva.
Redan injobbade Sparks-vännen Dean Menta (Faith No More) är med bakom nya skivan, som ligger klar. Albumet, som teasas här nedan, ska följas av en turné 2017. Det lär heta som titeln ovan.

Nyfiken och pepp är jag också på släppen från bland andra Lizette Lizette (”Queerbody” 18/1), Ty Segall (”Ty Segall” 27/1), INVSN (”The beautiful stories” 18/2), The Jesus and Mary Chain (”Damage and joy” 24/3), Depeche Mode (”Spirit” i vår), Solen, Maja Gödicke, Zara LarssonArcade Fire, Katy Perry, Erykah Badu, Haim och fler.
Mitt musikhjärta kommer även slå en volt eller två om vi får höra nytt från exempelvis Silverbullit, Sibille Attar, Patrick Wolf (rätt troligt) eller – efter alla år av väntan – Henrik Berggren… Vågar en hoppas på 2017?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB