Startsida / Inlägg

Alternativ julmusik och prat med Loney Dear i underlandet

av Rebecka Ljung
Emil Svanängen, aka Loney Dear. Foto: Vincent Arbelet
Emil Svanängen, alias Loney Dear. Foto: Vincent Arbelet

Det sjunde albumet från Emil Svanängen, alias Loney Dear, är på väg. Möjligen har du hört den mäktiga singeln ”Hulls” redan. Kanske även den vintervackra och Bon Iver-gästade ”December lilies”? Undertecknad tycker det är läge att plocka fram den så här till andra advent, som ett alternativ till all Disney-plastig julmusik.
I den bloggexklusiva intervjun nedan berättar artisten själv hur låten kom till och hur det kommer sig att en Bon Iver-medlem är med och sjunger. Svanängen tycker att ”December lilies” blev ett slags ”Loney i underlandet”. Lyssna, avgör själv och läs:

Hej Emil! Hur är läget med dig?

– Just nu mycket fint. Jag sitter i min studio och gör klart skivan min. Jag har en behaglig deadline som närmar sig och då faller alla ljud och basmelodier på plats, när hjärnan börjar fatta allvaret. Jag har just gjort färdigt min uppföljare till min namanama-låt, gillar den kanske ännu bättre, plus att den har en text som går att sjunga den här gången.

Vad handlar låten ”December lilies” om för dig?

– Ett lidande eller en förvirring ute på den yttersta gränsen. Den som gör att vissa tar heroin, andra faller ihjäl sig – som Frida Hyvönen uttrycker det så fint – och en del blir religiösa. En overklighet. De höga liljorna, större än en fullvuxen karl, som lutar sig över jaget i berättelsen. Våldsamheter och punkter av ljus. Att skymma det svarta, för att se det ljusa. Loney i underlandet, kanske man kan säga. Alltsammans i ett juligt men eventuellt snöfritt land, nånstans söderut. En svettig hatt och en mustasch. Det finns en punkt därute lång borta, som man kan blicka hitåt ifrån.

Hur växte den fram?

– Jag sträcktittade musik-tv-serien ”Nashville” och tittade åt ett annat håll när seriens blonda diva Juliette Barnes, född ur vit underklass, sitter i en kyrka och deppar, och de två första ackorden kom. De kom, jag hörde, sången segrade, som Caesar skulle sagt.

Hur kommer det sig att Sean Carey från Bon Iver sjunger i andra versen?

– Jag var i Tyskland på en festival och badade i en skogssjö utanför festivalområdet. Plötsligt dyker det upp ett blött huvud ur vattnet – Justin Vernon från Bon Iver – som utbrister: ”Jesus Christ, it’s you!”. De hade tydligen lyssnat på min musik i turnébussen i början av sin karriär. De har säkert glömt bort den nu, men ett stolt jag-mötte-Lassie-ögonblick för mig.

Andrew Birds band var sena från England och bytte slot med Bon Iver, som skulle ha spelat senare på kvällen. Bon Iver satt rakt upp och ner på scenen, i shorts och alldagliga solglasögon, och det var urbra! Sean, som spelar trummor, sjöng nån låt själv också, och jag blev helt hooked på hans säkra och skarpa sångstil. Vi hade pratat om att göra något tillsammans, och det här blev en fin första start på kanske stora ting.

Vad tycker du att Seans sång gör för låten?

­– Jag håller på att bli bättre på att blanda in andra i processen och är bara glad och stolt över att han är med, med sina ”lush” sångstämmor.

Kommer du att bidra till nåt med Bon Iver framöver?

– Nä, haha, det tror jag inte kommer hända. Men man ska sikta över träden, sägs det ju.

Andra advent – hur uppmärksammar du det?

– Jag är inte superbra på högtider, men jag har börjat skriva in de stora helgerna i kalendern då jag ofta märker på till exempel påskafton att jag är totalt ensam och har glömt bort att folk planerar in saker. Det har börjat gå bra nu, efter denna rokad av social omställning. Men om man ofta vill vara själv, men inte ensam, är det ju inte alltid helt lättnavigerat. Sen ska vi ha en stor adventsfest i studion har jag hört.

Hur känner du inför julen? Betyder den nåt särskilt?

– Jag gillar, eller snarare älskar, elektriskt ljus. Små ljusa punkter, gärna grundfärger i rött och blått. Varje julaftonsnatt brukar jag spela i en liten träkyrka på landet utanför Jönköping. Det brukar vara fint. Jag ska bli bättre på traditioner, behöver nog lite berättelser och hållpunkter. Att kanske inte vakna på julafton till lunch och ta en kopp kaffe. Bot och bättring.

Är julklappar en viktig tradition?

– O nej.

Fast, vilken musikklapp skulle du vilja ge bort?

– En konsert med Mattias Ståhl som spelar vibrafon, och Per Texas Johansson som spelar saxofon och klarinett. Lite knäckig kola och Joe Williamson klädd till tomtenisse.

Har du nån favo-julsång?

– Pam-padadam. Amerikanerna har en fin låt som heter ”Ukrainian folk”-nånting, som kanske är mer känd som ”Carol of the bells”. Det passar bra att peppa Ukraina lite i dessa tider, under den hotfulla skuggan, lökgrytan av dårskap och genialitet.

När får vi höra mer av dig?

– På fredag (läs: i förrgår) spelar jag och Samuel Starck, som brukar vara kapellmästare hos Veronica Maggio, några låtar på en julkonsert i Sveriges Radio P4. Jag ska ärligt säga att det finns få saker jag tycker mindre om än julkonserter, men å andra sidan gillar jag udda möten i musik och bransch. Det är roligt att de låter Loney Dear spela där, med all sin quirk.

Vad sysslar du med fram till skivsläppet?

– Dels ska skivan bli helt färdig. Jag har gjort en remix av en oerhört bra låt av Frida Sundemo [”Dreamers”, reds anm] i min classic Detroit handclaps-remix. Sen tänkte vi spela in en liten kortfilm till sista singeln på skivan också. Jag skriver just nu snälla brev till en gäst jag vill ha med i filmen.

– Sen ska jag nog hitta på något med Jonathan Johansson och hänga i studion med Emanuel och Sebastian. Och på Luciakvällen ska jag prata om The cloud i Kobra och spela upp några låtar bakochfram, snabbt och långsamt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB