Startsida / Inlägg

Veckans singlar: filmpop, r’n’b-snusk och en blå julballad

av Håkan Steen
sia rebecca fiona

Det lackar, som bekant, vilket brukar innebära att singelflödet så smått ebbar ut. Men vi lyckas faktiskt hitta några prominenta släpp den här veckan också.

RateSia
Angel by the wings
Monkey Puzzle/Sony
POP Den här låten har halvhemliga Sia specialskrivit för den kommande dokumentären ”The eagle huntress”, om en 13-årig tjej i Kazakhstan som tränar för att bli familjens första kvinnliga örnjägare, ett yrke som ärvts från far till son i tolv generationer. ”Angel by the wings” är passande nog en powerballad med pepptema: den centrala raden här är ”you can do anything”. Lär göra jobbet i filmen, och en helt OK låt även på egna ben.

RatePharrell Williams
Able
Columbia/Sony
R’N’B ”Hidden figures” heter en kommande film om Katherine Johnson, den afroamerikanska fysikern och matematikern som spelade en central roll för den första månlandningen. Pharrell Williams är en av filmens producenter och står för en betydande del av soundtracket, som släpps i sin helhet nästa fredag och även rymmer gäster som Mary J Blige, Alicia Keys och Janelle Monáe. Detta fjärde smakprov (Markus skrev om ”Runnin’” här) är det coolaste hittills, ett lite avigt, stötigt r’n’b-experiment på Barack Obamas redan svårt saknade paroll ”Yes we can”.

RateLaura Marling
Soothing
Laura Marling/Playground
POP ”Once I was an eagle” från 2013 är en av de senaste årens mest berörande och personliga singer-songwriterskivor och uppföljaren ”Short movie” från i fjol bara förstärkte känslan av att brittiska Laura Marling hör till vår tids verkligt betydande röster. ”Soothing” är första singeln från nya albumet ”Semper femina” som släpps 10 mars. Varmt akustisk minimalism med ett nästan jazzigt drag som bara förstärker vilken egen grej den här artisten håller på med just nu.

RateRebecca & Fiona
Cold as X-mas
Universal
POP En julballad, minsann. Den såg man möjligen inte komma från den här duon. ”Cold as X-mas” är en spartansk sång om den ensamma, kärlekskranka sidan av julen, om att sitta ensam under misteln på julafton och vänta förgäves på att han ska ringa. Vid första blicken på omslaget anas ett stråk av ironi – bilden är tydligen en systrarna Graaf-parafras – men ju mer jag spelar låten desto mer gillar jag Rebecca & Fionas elektroniska twist på julblues.

RateAnsiktet
Slow motion
Ansiktet
R’N’B Duon Herbert Munkhammar från Afasi & Filthy och Maskinen och Erik Nordström från Lilla Sällskapet är möjligen fortfarande mest kända för sin fem år gamla debutsingel ”Äckligt”, som inte bara lanserade ordet ”bouillabaisse” i poplyriken utan också var en av de mest underhållande svenska låtarna någonsin om sex. Första nya Ansiktet-låten på två år är ännu ett stycke långsam stockholmsk sängkammar-r’n’b à la 00-talet, med samma sorts lekfullt anglicismstinna lyrik (”jag vill smita med dig, jag vill vara antisocial/du och jag och poppers, en flaska med lotion/båda vet att natten kommer gå i den moden”) och precis på rätt sida buskisgränsen. Snygg låt men kanske inte riktigt lika avväpnande fyndig som vi har vant oss vid att Ansiktet kan vara när de vill.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB