Startsida / Inlägg

Spellista: Mitt 2016 enligt Spotify – Berlin, kärlek, hittigt, svenskt

av Rebecka Ljung
En Elvis-cover av Perfume Genius gick mycket på repeat i år. Foto: Pressbild
En Elvis-cover av Perfume Genius gick mycket på repeat i år. Foto: Pressbild

Jo, jag har också gjort det. Kollat vilka tio låtar Spotify säger att jag lyssnade mest på 2016. Jag blev till en början gravt förvånad. Var är Anohni? Jenny Hval? Basia Bulat, Savages, El Perro Del Mar och Blixa Bargeld?
Genusbalansen ser för skev ut. Sedan insåg jag att jag nog lyssnade på de ovan nämnda, såväl som många andra stjärnor från i år, utanför den här musiktjänsten. Så jo, just dessa spår har nog gått på repeat mer än andra i den gröna appen i smarttelefonen.
Den ser ju inte helt ny och fräsch ut, spellistan. Det beror rätt mycket på vad jag hade i den lättåtkomliga, offlinesynkade listan under månaderna utomlands.
Jag ser på de tio låtarna att jag har bott i Berlin och idisslat musik som passar i solen längs kanalen. Att jag har blivit kär och underhållit fjärilarna med exempelvis Kendal Johanssons gråtbra cover på ”Blue moon” och den darrande Perfume Genius-tolkningen av Elvis-dängan ”Can’t help falling in love”.
Jag har lyssnat på sådant som håller för att gång på gång överrösta oljuden i tyska tunnelbanan samt återupptäckt John Holm och jajvat hem till hans gamla hits med samma lokaltrafik. Att jag peppat inför Nick Caves nya släpp.
Jag behövde visst också musik att stampa ut frustration till, då och då. Hälften svenskt, som vanligt. Det här blir en rätt fin ocensurerad årskrönika att spara bland övriga spellistor.

Slut på analys. Hur såg ditt musikår ut? Har du fått statistik från Spotify eller annanstans? Känns det rättvisande för vad som rörde sig kring dina öron?

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB