Startsida / Inlägg

Videopremiär med Selma & Gustaf – som når hjärtan utan skivbolag

av Rebecka Ljung
Selma och Gustaf. Foto: Noah Agemo
Selma och Gustaf. Foto: Noah Agemo

De dök upp som från ingenstans, rakt in på spellistorna med stämningsfull, akustisk och mysigt peppande musik. Selma & Gustaf heter det Hudiksvall-bildade bandet som gör americanaklingande pop sedan de två fann varandra på gymnasiet.
I somras spelade de på ett flertal festivaler och framtiden utlovar konserter i Hudiksvall (på torsdag) och Las Vegas. Livebandet, som också är med och spelar in låtarna, heter The Unmarried Queen.
Musikbloggen huserar i dag världspremiären för musikvideon till den senaste singeln från Selma & Gustaf – ”Highest grace”. En låt som ska ge hopp och jävlaranamma när det behövs som bäst.
I den bloggexklusiva intervjun nedan får du reda på hur Selma Edenståhl och Gustaf Johnsson redan har mer eller mindre räddat ett fan, vad de strävar mot, vem som ska klonas och varför bandet skippar skivbolag.

Hej Selma & Gustaf! Vad tillför ni i bra-musik-proppade Sverige?

– Vi tycker att det behövs mer musik som får en att känna någonting – mer känslosam indie-pop-americana i den svenska musikvärlden. Det saknas ju en Selma och en Gustaf, tänker vi. Eller hur?

Var kommer er americanavibb från?

– Egentligen har vi bara spelat våra egna låtar på det sätt vi tycker att de låter bäst, men Jason Isbell, Ryan Adams och Joni Mitchell är nog lite av inspirationskällor på olika sätt.

Vilket beröm har varit roligast i år?

– Det var kanske inte alls roligt egentligen, men en tjej från Tyskland skrev till oss att hon nyligen gått igenom ett svårt och jobbigt breakup. Hon sa att vår musik, framförallt vår senaste singel ”Highest Grace”, hade hjälpt henne genom sorgen. Vi blev fantastiskt glada, för det är ju det vi vill med vår musik – att människor ska relatera och att den ska förmedla någon slags känsla till den som lyssnar.

Berätta mer om singeln ”Highest grace”. Vad handlar den om för er?

– Om att försöka nå någon eller något ouppnåeligt – och att skita i alla hinder som står i vägen för att kunna nå dit. Lite som att försöka slå igenom som americana/indie-akt i Sverige kanske, men att sedan lyckas!

I vilket sammanhang tycker ni en ska lyssna på låten?

– När som helst. På bussen, i hissen, i hallen! Kanske att den behövs som mest när en är i ett sinnesstånd av hopplöshet. Den bidrar med hopp och eufori.

Berätta om den nya videon! Vad vill ni förmedla?

– Alltså, det var så kallt att filma… Kyla, kanske? Och en känsla av det som ”Highest grace” handlar om: Att vara glad och ledsen på samma gång …

Vilka hinder stötte ni på under arbetet?

– Kylan! Herregud alltså, vi var ute i en lada i fem minus en hel dag, Selma endast iförd tunna strumpbyxor och klänning. [Jovars, det syns ju på ångan ur hennes mun, reds anm.] Vi var otroligt rädda att ramla genom golvet i en vindsvåning vi provade att filma i också, innan vi bytte plats. Men kanske hade det varit bättre än att frysa, nu när man reflekterar över det?

Vad har ni för bestyr inför jul och nyår?

– Mycket bakning, ljusstöp och så vidare. Classic. Annars håller vi också på att repa och förbereda inför två julkonserter det 22 december i vår hemstad Hudiksvall. Det ska bli himla skoj!

Jag hör om en spelning i Las Vegas! Hur?

–  Vi ska åka dit i början av januari och det ska bli svinroligt! Vi har en helt otrolig manager [Erik Ohlsson på Jubel, reds anm], så ni får fråga honom hur fan han bar sig åt. Vi är evigt tacksamma!

Hur stor är sannolikheten för en amerikansk turné i närmsta framtiden ?

– Det är svårt att säga, men texterna är ju på engelska, vi vill dit och vi älskar landet. Kan man hoppas att det räcker så?

Ni har skippat skivbolag, va?

– Det stämmer!

Varför då? Hur funkar det för er?

– Det funkar. Det är svårt att jämföra med någonting annat, då vi inte har haft något stort i ryggen. Det har bara inte blivit av och vi har aldrig riktigt heller köpt illusionen av att man skulle bli en stor akt bara för att man har ett skivbolag. I dag är vi väldigt stolta över att tillsammans med vårt band ha skrivit, producerat och mixat alla låtar själva. Sen ska man ju aldrig säga aldrig, men det funkar bra just nu!

Ni har ändå runt 10 000 lyssningar per dag på Spotify. Hur känns det?

– Bra som fan. Det är svårt att ta in att 10 000 människor lyssnar varje dag. Det kändes mindre abstrakt när det var 30 i början och plötsligt steg till 34. Man kunde tänka obehagligt mycket på de där stackars fyra personerna! Vi vet i alla fall att de har lika bra musiksmak som oss. Bara kärlek till dem.

Vilka är era alternativa karriärer?

– Gustaf jobbar inom barnomsorgen och jag, Selma, pluggar molekylär bioteknik. Resten av bandmedlemmarna både pluggar musik och jobbar. Så vi är väldigt spridda i våra yrkesval, utöver musiken.

Hur väl kan det kombineras med musiken?

– Selma funderar på att använda sina bioteknikkunskaper för att klona sig själv och använda som extra körmedlem i bandet, så det är ju till en enorm fördel! Annars är det klart det är utmanande att jobba, plugga och samtidigt ha en musikkarriär, men det har funkat fint hittills.

Hur utnyttjar ni att årets julkalender i SVT heter ”Selmas saga”?

– Hahaha, tack för bra fråga! Vi tänker absolut köra en parallell julkalender – ”Selmas soundcheck” – där man får följa oss när vi soundcheckar. Johan Ulvesson har tackat ja till rollen som ljudtekniker också, så det känns lovande!

Musikbloggen har inte sett till något avsnitt av ”Selmas soundcheck” än, men det kanske kommer…

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB