Startsida / Inlägg

Kehlani drömmer för länge om 90-talet

av Markus Larsson
Kehlani

RateKehlani
Sweetsexysavage
Atlantic/Warner

R’N’B Båda föräldrarna var narkotikamissbrukare. Mamman födde Kehlani Parrish när hon gömde sig från polisen. Pappan dog när hans dotter var ett eller två år gammal. Kehlani har levt som hemlös och i fjol försökte hon ta sitt liv efter att ett förhållande slutat illa, vilket fick sociala medier att öppna sina fulaste skvallerkäftar. Att den 21-åriga sångerskan och låtskrivaren från Oakland, Kalifornien i dag älskar positiv och upplyftande popmusik är inte konstigt. I intervjuer har hon hyllat Nelly Furtados ”I’m like a bird”, Natasha Bedingfields ”Unwritten” och Pink. Att bli glad och slippa tänka på sitt eget liv i tre minuter kan ibland vara popmusikens viktigaste funktion.
För sex år sedan deltog Kehlani Parrish i talangjakten ”America’s got talent”. Hon gick till final med popgruppen Poplyfe. Men hon skiner starkare som soloartist. Kehlanis andra mixtape ”You should be here” blev i fjol nominerad till en Grammy. Hon har varit en omtalad ”mindieartist”. ”Mindie” är ett indienamn som i smyg distribueras av ett majorbolag, i det här fallet Atlantic. På det sättet kan nya artister marknadsföras utan att de förlorar sin ”gör det själv”-kredd hos fansen som först upptäckte dem.
Den som tittar närmare på Kehlanis tatueringar ser var hon kommer från. På ena armen sitter Lauryn Hills ansikte från omslaget till albumet ”The miseducation of Lauryn Hill”. Och att lyssna på hennes riktiga storbolagsdebut ”Sweetsexysavage” är som att spola tillbaka r’n’b-tejpen till 90-talet. Klockan är strax före Napster. Förutom alla sedvanliga Rihanna-hookar är det överraskande lätt att härleda melodierna till TLC, Brandy och Aaliyah.
Det största problemet med ”Sweetsexysavage” är att Kehlani även verkar ha inspirerats av cd-formatets voluminösa speltid. Under framför allt 90-talet innehöll albumen ofta 70 minuter musik. I de flesta fall var det ungefär 30 minuter för mycket. Och ”Sweetsexysavage” hade definitivt tjänat på att vara kortare än 19 låtar.
Hon spär ut den uppenbara talangen som finns i låtarna ”Keep on” och ”Advice”.
BÄSTA SPÅR: ”Keep on”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB