Startsida / Inlägg

Steenkakan: Dusty Springfield

av Håkan Steen

dusty-in-memphisRateDusty Springfield
Dusty in Memphis
Mercury/Universal

POP/SOUL Dusty Springfield hade tidigare under 60-talet blivit stjärna på att göra brittisk pop med tydliga influenser från amerikansk soul. Så inför sitt femte album valde hon att gå i idolen Aretha Franklins fotspår och spela in i Memphis. Tunga trion Jerry Wexler, Tom Dowd och Arif Mardin producerade, självaste The Sweet Inspirations körade och The Memphis Boys, som spelat med Elvis och Wilson Pickett, backade upp. Bland andra Gerry Goffin & Carole King, Randy Newman och Burt Bacharach skrev låtarna.
Top notch i varje led, alltså, och albumet blev också ett enastående stycke blue eyed soul. Här finns klassiker som ”Son of a preacher man”, ”Breakfast in bed”, ”Just one smile” och ”I can’t make it alone” (som för övrigt Maria McKee gjorde en knäckande cover på 1993). Lysande vackra stråkarrangemang och hudlös sång långt fram i mixen.
Obegripligt nog floppade ”Dusty in Memphis” när den släpptes 1969. Förutom ”Son of a preacher man” slog ingen av singlarna. Klassikerstatusen kom först flera år senare, när Springfields karriär hunnit svalna rejält.
Min enda ursäkt för att skriva om skivan i dag är att den nu släpps som 180-gramsvinyl. Men den låter förstås magnifikt även i strömmad form.
BÄSTA SPÅR: ”I can’t make it alone”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB