Startsida / Inlägg

AMKosman: ”En plats där jag är normproducent”

av Rebecka Ljung
AMKosman som känns igen från For BDK släpper låten ”Comfort”. Foto: Daniel Leksell
AMKosman som känns igen från For BDK släpper låten ”Comfort”. Foto: Daniel Leksell

Adele Kosman, alias AMKosman, är artisten och producenten som utforskar nya, friare områden efter sin popsuccé i svenska duon For BDK.
I dag släpper hon nya singeln ”Comfort”, som på livescenen brukar få flyta ut till en ny, längre version som försätter publiken i lättare trans. Härom dagen gästade artisten Sara Parkman på scen under Manifestgalan men oftast uppträder hon ensam framför något visuellt snyggt.
”Comfort” släpper AMKosman på nya Cherish Label, som släpper och ideellt marknadsför musik skapad av kvinnor och transpersoner. AMKosman är också medlem i det svenska producentnätverket Upfront för icke-män.
Hör låten här – och missa inte intervjun nedan, om låtens recept, tanken bakom, framtidsplaner, varför For BDK ligger på is samt om nätverken för skapare som inte är män, i Musiksverige.

Hej Adele! Vad handlar ”Comfort” om för dig?

– ”Comfort” handlar om att inte vara bekväm och att finna sig i det. Jag refererar till en tid som jag i dag upplever var enklare för mig, och att jag kan titta tillbaka utan saknad och utan att värdera olika situationer.

Du har ju spelat låten en del live redan. Berätta hur det har varit!

– På livespelningar klipper jag isär låtar och arrangerar nya versioner live, men låten har haft sin bestämda struktur länge. Låten har en enkel ABCB-form och känns intuitivt väldigt rätt.

Var vill du vara med AMKosman-musiken om tre år?

– Om tre år hoppas jag att jag i alla fall har påbörjat en kandidat i komposition. Jag önskar att ha några givande musikaliska samarbeten bakom mig och att jag släppt minst en större samling verk. Sedan vill jag gärna spela mycket! Det är när jag uppträder som jag verkligen måste utforska min musik och artisteri, och det gör att jag kommer vidare i min utveckling.

Varför jobbar du med Cherish Label? Vad lockade de med?

– Jag tycker att Cherish gör ett så väldigt viktigt jobb och är så tacksam att de vill släppa låten med mig. Jag träffade Evelina på en fest i höstas och frågade då om jag fick höra av mig framöver. Sedan hade jag träffat Senait genom folk i Upfront några gånger. De har också släppt kompisars musik tidigare och jag gillade hela konceptet. Det blev liksom bra i tajmingen, allt.

Vilka är fördelarna med att som livmoderbärande artist jobba med labels och så bara för icke-män?

– Jag tänker inte så mycket på fördelar och nackdelar i det här sammanhanget. Jag drogs till dem för att jag upplevde att det var tillgängligt för mig. Våra forum är nödvändiga och män stängs inte ute.

Vad gör producentnätverket Upfront för dig? 

– Upfront bidrar till att ge mig en tillhörighet och en plats där jag är normproducenten och därifrån kan ha ett mer avslappnat utbyte.

Till sist: Var ser vi dig live nästa gång?

– På lördag den 18 februari spelar jag på Taverna Brillo i Stockholm, och firar släppet tillsammans med Cherish. Alla är välkomna!

LÄS OCKSÅ: AMKosman gräver djupare (premiär och intervju)

AMKosman. Bild ur en konceptuell musikvideo ihop med Hanna Westerling.
AMKosman. Bild ur en konceptuell musikvideo ihop med Hanna Westerling.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB