Startsida / Inlägg

Depeche Mode hittar inte drivet

av Håkan Steen
Depeche Mode
Depeche Mode plockar fram storsläggan mot terrorism och passivitet på nya singeln. Foto: Anton Corbijn

DM wheres the revolution_5x5RateDepeche Mode
Where’s the revolution
Mute/Sony

SYNTHROCK På det tecknade omslaget till Depeche Modes kommande album ”Spirit” (släpps 17 mars) vajar slitna svarta fanor. Under dem trampar kängor.
”We called the album Spirit, because it’s like, ’Where’s the spirit gone?’ or ’Where’s the spirit in humanity?’” säger sångaren Dave Gahan i en ny intervju i Rolling Stone.
Även om han värjer sig lite mot beskrivningen av skivan som ”politisk” erkänner han att Depeche Mode har påverkats kraftigt av de polariserade stämningarna i världen och inte minst USA där både Gahan och huvudsaklige låtskrivaren Martin Gore numera bor.
Och första singeln från skivan heter ”Where’s the revolution”. Gahan sjunger ”Come on, people/You’re letting me down” i en låt som tar upp nationalism, religion, terror och propaganda. Världen är illa ute, det är dags för människor att agera och inte bara prata om det. ”The train is coming/So get on board” går texten vidare, som en möjlig och i så fall tematiskt välvald blinkning till The Impressions 60-talsanthem ”People get ready”.
Vi behöver den här sortens låtar i dag, och inte minst från ett världsband med så stor publik som Depeche Mode.
Synd då att Basildon-trions första nya låt på fyra år tyvärr inte känns lika angelägen musikaliskt. Ihop med producenten James Ford från Simian Mobile Disco, som även jobbat med bland andra Florence + The Machine, Mumford & Sons och Arctic Monkeys, rattar de fram ett snabbigenkännbart Depeche-sound med vräkigt distblippande synthljud och klaustrofobiskt ekande sång.
Men för att vara en låt som vill väcka massorna har ”Where’s the revolution” vissa problem med framåtrörelsen. Den är långt ifrån dålig men Martin Gore lyckas inte komma åt det flyhänta driv som brukar prägla det här bandets singlar. Tåget rullar men får aldrig riktigt upp farten.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB