Startsida / Inlägg

Säkra kort – men för lite av Säkert!

av Rebecka Ljung
Annika Norlin Säkert
Ensam är stark. Annika Norlin är bättre allena än med gäster. Foto: Selma Grönlund

sakertRateSäkert!
Däggdjur
Razzia/Sony

POP Annika Norlin, som står bakom både Säkert! och Hello Saferide, hade först tänkt sig en musikal. Hon var trött på att sjunga, men poppoesin krävde att få komma ut. Snart märkte dock låtskrivaren från Östersund att de mest personliga låtarna blev bäst och att de fungerade bäst med personer som hon stod nära eller kände att hon kunde förstå.
Den tredje Säkert!-fullängdaren ”Däggdjur” blev således en kompisskiva, där Annika Norlin sjunger en hel del men också lämnar mycket plats framför micken åt bland andra Jakob Hellman, Lina Högström (Skator), Emil Svanängen (Loney Dear), Ola Klüft från The Perishers och Könsförrädare-kända Alina Björkén samt Janinne Sandström Oja.
Vad kompisgänget gör för plattan? De har ljuva röster allihop och nog blir det en annan vibration i en låt när en manlig röst sjunger den i stället för Norlin, eller när de delar på sången. Det målar lite fler färger i huvudet. På så vis närmar sig Säkert! den där musikalen, gäströsterna blir ett slags skådespelare med Norlins manus i handen.
Allra bäst är det när det känns genant och avskalat. Det har Annika Norlin själv konstaterat, fler än en gång. Och visst är det sant. Därför finns det både för- och nackdelar med kompisorkestern.
Den som vill känna sensationen av något vardagsärligt, känslomässigt berörande och nästan för privat – det som Säkert! kastade åt oss på debuten för tio år sedan – letar tyvärr ganska förgäves här. Det var mer naket när det var mer ensamt. Inte så konstigt, egentligen.
Med det sagt kan jag bekräfta att ja, än en gång levererar Norlin vackra och friskt småknäppa betraktelser av livet och relationerna. Mest gillar jag två kärlekslåtar; i ”Snooza” argumenterar artisten för att hennes älskling ska stanna kvar i sängen ett tag till (”Du är ett föredöme för alla som också skulle vilja ligga kvar”) och ”Modifiering” beskriver känslan av att hitta rätt.
Extra kul är det när den psykologutbildade artisten sjunger att hon känner sig som apforskaren Dian Fossey på Grammis-galan.
Soundmässigt sker inget som får mig att ramla av stolen, men bra låter det förstås. Allt annat vore en chock, när Annika Norlin och producenten Henrik Oja ligger bakom. Det är ett säkert kort men jag hade velat ha ännu mer Norlin. Mer Säkert!.

BÄSTA SPÅR: ”Modifiering”. En vacker gonattvisa och kärleksförklaring med fantasieggande melodi och speldoseklang.
VISSTE DU ATT… Annika Norlin även är journalist (jobbade bland annat tidigare på Aftonbladets nöjesredaktion), har pluggat psykologi och gjort ett sommarprat i P1 som handlar om PMS?
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Allt med Säkert! och Hello Saferide. Sedan går du vidare till gästande Skator, Könsförrädare och Loney Dear. Vi har så mycket bra pop i Sverige att en kan spricka.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB