Startsida / Inlägg

Linnea Olsson släpper depp-ep – och snackar kollegan Sting

av Rebecka Ljung
Linnea Olsson. Foto: Tammy Karlsson
Linnea Olsson. Foto: Tammy Karlsson

Linnea Olsson är den där lite dolda svenska stjärnan som turnerar mellan världens stora scener med mäktiga namn men vars solomusik enligt undertecknad bör upptäckas av fler på hemmaplan.
Popartisten och cellisten bakom album som ”Ah!” och ”Breaking and shaking” har spelat och turnerat med både LoreenPaul Simon, Ane Brun, färskt polarprisade Sting och nu senast Frida Hyvönen.
Solo släpper hon två nya ep-skivor i år. ”For show” gavs ut igår och ”Not for show” följer upp den i höst. Singeln ”Weekend” från den släppta EP:n är en ironisk skildring av hur Linnea Olsson använder alkohol för att locka fram ett alter ego.
Hur artisten tänker kring den där berusningen i dag och hur det var att sjunga med Sting läser du i snacket nedan!

Hej Linnea! Hur känns EP-släppet?

– Det känns kul!

Vad jobbar du med mest nu?

– Det är mest tre saker just precis nu: Jag jobbar med att göra cellotrio-arrangemang till mina låtar, för jag ska ut och spela med två andra cellister i vår. Sen turnerar jag som cellist och körsångerska bakom Frida Hyvönen. Och så ritar jag stop motion-videor till mina låtar.

Oj. Busy?

– Precis lagom busy! Ibland händer det.

”For show” och ”Not for show”, alltså. Berätta om uppdelningen!

– Jag märkte snabbt att låtarna jag skrev till tredje skivan tog två olika riktningar. Enkelt uttryckt en mörk och en ljus. Jag upplevde det som att jag skrev några låtar som var ”på riktigt” och några som var ”på låtsas”. I sound beskrivet betyder det fem låtar baserade på ett celloriff, som är  ganska ledsna. De fem andra har en mer  synthig ljudbild och är gladare. De ledsna släpper jag först.

Hur har din musik förändrats efter senaste släppet?

– Jag kanske har försökt gå tillbaka till att helt släppa tanken på lyssnaren. Ibland skriver jag med en känsla av ett ansvar för att det alltid ska vara härligt att lyssna på. Nu försökte jag strunta i det och bara skriva precis som jag själv ville. Det är nog både bra och dåligt.

”Weekend” föddes ur tankar kring alkohol. Hur ser vanorna ut?

– Jag dricker ingen alkohol just nu. Det känns bra! Jag har hakat på rådande hälsotrend.

Som så flitigt turnerande lär du erbjudas mycket alkohol. Är det lätt att dricka för ofta?

– På turné, absolut.

Hur hanterar en det?

– När jag var yngre var en turné mer som en enda lång fest. Nu orkar jag inte det. Jag blir sjuk om jag festar flera dagar i rad. För mig hänger det mycket på belöningssystemet. Det är väldigt  viktigt för mig att klappa mig själv på axeln efter ett gig. Summan av lasterna är konstant, liksom. Nu kanske jag trycker i mig en påse chips istället för ett gäng öl.

Hur var det att turnera med Sting?

– Roligt! Jag har turnerat med Peter Gabriel sen 2012, och i somras gjorde Peter och Sting en gemensam turné i USA. Jag var alltså med som Peter  Gabriels musiker. Men det blev väldigt sammanflätat. Peter och Sting sjöng på varandras låtar och de två banden spelade mycket tillsammans. Det var sjukt kul.

Sjöng du med Sting?

– Ja, jag sjöng och spelade cello på rätt många av Stings låtar. Det var väldigt roligt att få spela med hans violinist Peter Tickell. Vi var en ganska fet kör också – jag, Jo Lawry från Stings band, Angie Pollock från Peters band och Jennie Abrahamson från Peters band.

Är du och Sting kompisar nu?

– Goda bekanta?

Gillar han din musik?

– Jag vet inte om han har lyssnat på min musik.

Det blev rätt mycket dissar i Sverige då Sting fick Polarpriset. Missar folk någon kvalitet?

– Jag blev sjukt impad av Sting under repen. Han är verkligen en musikant. Det är det väl i och för sig ingen som har missat. Han är också en väldigt uppmärksam lyssnare, som tar in det alla gör och har stenkoll på vad som händer i musiken. Han är effektiv och har en aldrig sinande energi.

Var kan vi se dig live i år?

– Jag kommer att göra mina första spelningar med nytt material i Sverige i maj. Jag ska spela i Stockholm, Örebro, Malmö och Göteborg. Jag ska giga en del i sommar också!

Vad ser du mest fram emot 2017?

– Alla roliga gigs – att få spela med mina cellister!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB