Startsida / Inlägg

Spellista: Här är tuffaste musiken från februari

av Mattias Kling
Soloaktuelle Thobbe Englund (längst till höger) tillsammans med sina forna Sabaton-kollegor Joakim Brodén och Pär Sundström efter att bandet vunnit en Rockbjörn 2013. Foto: Aftonbladet
Soloaktuelle Thobbe Englund (längst till höger) tillsammans med sina forna Sabaton-kollegor Joakim Brodén och Pär Sundström efter att bandet vunnit en Rockbjörn 2013. Foto: Aftonbladet

Fråga: Vad är ständigt kortare än andra jämförbara företeelser, men upplevs ständigt likt en gigant när det gäller omfång?
Svar: Februari, så klart.
För ingen månad under året, i någon slags konkurrens måhända med november, känns konsekvent lika utdragen som de nyss avklarade 28 dagarna gör. Förvisso snitsigt jämt fördelade på fyra jämna veckor i normalfallet, men likt förbannat torde ett matematiskt förhållningssätt till begreppet tid också ge ett kännbart resultat. Att en, på 43:e försöket, skulle ha vant sig vid kalenderns eländighet och hittat något rimligt förhållningssätt som utesluter stoppa huvudet i ugnen eller panikboka en sista minuten-biljett till långtbortistan av ren och skär leda.
Tur då att februari ändå inte är en rakt igenom brun fläck i almanackan. Vid akut existensallergi går det ju nämligen alltid att luta sig mot en passerad period som i alla fall har erbjudit musikalisk stimulans trevlig nog för att hålla rakbladssorteringen stången.
Först och främst har detta handlat om smakprov och tjuvlyssningar. Med tanke på hur mycket det klumpar ihop sig den andra halvan av mars – med nya fullängdare från exempelvis Mastodon, Memoriam, Body Count och Eclipse för att hålla uppräkningen grenrespridd – har den gångna perioden mycket handlat om att glänta på dörren till det kommande.
Men detta har i sig inte hindrat bland andra Battle Beast, Immolation, tidigare Sabaton-gitarristen Thobbe Englund, KSMB och snirkligt progressiva Persefone från att visa upp sig i det format som en gång i tiden kallades fullängdare.
Alla här ovan och 80-talet akter till ryms i månadens spellista. Brokigt och spretande på ett sätt som lär smeka väldigt få medhårs rakt igenom, men ändå så infallsrikt och intressant att alla kan hitta något att roas av och måhända undersöka lite närmare.
Som alltid: Spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER NYA SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB