Startsida / Inlägg

Veckans singlar: separationssoul och espresso-edm

av Per Magnusson

IMG_6861Separationssoul, espresso-edm, koskälla, klistriga gitarrer, arenarockens sista dödsryckning och en viss nobelpristagare som inte kan sluta sjunga Sinatra. Veckans singlar är en brokig skara sånger.

RateMariah Carey, YG
I don’t
Epic/Sony

SOUL Ingen gör arg soul som Mariah, tänk bara på moderna klassikern ”Infinity”! Mimis nya singel – ett samarbete med Compton-rapparen YG – är enligt rapporter inspirerad av separationen från hennes ex-fästman, den australiensiska affärsmannen och miljardären James Packer. Mariah Carey alternerar mellan sin fjäderlätta falsett och ett lägre, mer auktoritärt röstläge:
”Boy I was buggin’/Thinkin’ somehow I could trust you/See, I used to love you/But I don’t, I don’t”.

RateAlesso
Falling
Def Jam/Universal

EDM Den svenske dj-gunstlingen Alesso gillar att hänga på espressobarer i Stockholm mellan världsturnéer. Inte orimligt är det hans italienska ursprung som gör honom till kaffekonnässör. Nya singeln ”Falling” låter som någonting som gör sig perfekt en fredag eftermiddag när koffeinkicken går över i helgens första drink. Låten byter snyggt skepnad från det r’n’b-poppiga sticket till den Kygo-söta refrängen. Som två låtar i en. Som en dubbel espresso följd av limoncello.

RateAnsiktet
Tombola
Ansiktet

R’N’B Med R. Kelly:s snuskiga texter, fast ur mer moderna perspektiv, klättrade Ansiktet överst på radiokanalernas rotationslistor för tre år sedan. Ansiktet 2.0 fokuserar på ytlighet. ”Den hopplösa känslan i att försöka hitta någon i en värld där alla bara verkar bry sig om karriär och vem som har flest följare på Instagram.” ”Tombola” är en klistrig r’n’b-poplåt som fångar meningslöshet, men så medryckande att den på stående fot kunde hoppa in och vinna Melodifestivalen.

RateBlondie
Fun
Noble/BMG

POP Ikoniska new wavarna i Blondie har haft sin tjusning i modern tid. Hiten ”Maria” från 1999 var till exempel en underbart viktlös pophit som landade perfekt i tiden. Nya “Fun” är producerad av TV On The Radios Dave Sitek. Den innehåller koskälla och klistriga gitarrer och är en trygg blinkning till bandets förflutna. Det hade varit mer spännande att få veta hur Blondie skulle låta om de placerade sig själva i 2017. Kanske får vi svaret på albumet ”Pollinator” som släpps 5 maj och innehåller samarbeten med en imponerande skara: Dev Hynes, Nick Valensi och Johnny Marr, för att nämna några.

RateFuture Islands
Ran
4AD/Playground

POP Ack, alla dessa poporkestrar som envisas med att konservera 80-talet. Okej, det var ett strålande decennium för solglasögon, soulpop och tennis. Men den här vintern känns syntpopen i sin mest nostalgiska form mer än lovligt urtvättad. Future Islands singel ”Ran” – tagen från North Carolina-trions kommande, femte album ”The far field” som typiskt nog gästas av Debbie Harry från ovan nämnda Blondie – låter mest som ett oönskat sladdbarn till brittiska White Lies.

RateImagine Dragons
Believer
Kidinakorner/Interscope/Universal

ROCK Imagine Dragons är arenarockens sista dödsryckning. Exakt vad vill Las Vegas-kvartetten med sin nya singel ”Believer”, den första låten från tredje studioansträngningen? Sätta eld på ishockeyarenor med hjälp av marschtakt? Bygga en bro mellan Red Hot Chili Peppers och Marilyn Manson? Skriva ett soundtrack till destruktivt spelmissbruk med dålig ölandedräkt? Bura in den omedelbart. Ty den utgör ett direkt hot mot rocken.

RateBob Dylan
I could have told you
Columbia/Sony

ROCK I veckan blev det känt att den nyblivne nobelpristagaren Bob Dylan släpper ett trippelalbum med ytterligare 30 evergreens. ”Triplicate” släpps 31 mars. Det första smakprovet – ”I could have told you”, är en fin ballad som Frank Sinatra spelade in 1954. Dylan klär den i steel guitar, kontrabas och den där omisskännliga sandpappersrösten. En trygg och trevlig visa att dra upp rockens slag till och vandra med genom denna gråa, gråa vinter.

NYA DEPECHE MODE-SINGELN ”WHERE’S THE REVOLUTION” RECENSERAS HÄR!

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB