Startsida / Inlägg

Kul klubbunderhållning med Tove Lo

av Håkan Steen
tove lo münchenbryggeriet stockholm
Tove Lo levererar en rak men rätt kul show på Münchenbryggeriet i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson

RateTove Lo
Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm. Publik: 1750 (utsålt). Längd: 81 minuter. Bäst: ”WTF love is” och ”What I want for the night (bitches)”. Sämst: ”Moments” är lite anonym.

En internationell hitdrottning kommer hem och bjuder på stabil klubbunderhållning.
Klart kul men knappast omtumlande.

Det är länge sedan internationella popframgångar för svenska artister var stora nyheter hemmavid. Vi har blivit synnerligen bortskämda med sådana på senare år och en av dem som skämt bort oss allra mest är Tove Nilsson från Djursholm utanför Stockholm.
Tjejen som kom fram som låtskrivare i Max Martins team men snabbt blev artisten Tove Lo kan efter två album och en räcka radiohits räkna sina Spotify-streams i miljarder.
Men som liveartist har 29-åringen fortfarande inte riktigt lämnat klubbnivå. Senaste gången i Stockholm för två år sedan var scenen Debaser Medis och när hon nu slutligen kan ta ta sin ”Lady wood tour” hem till Sverige – hon tvingades ställa in i fjol – möter hon ett utsålt Münchenbryggeriet.
Det är också en förhållandevis enkel show hon bjuder på, backad av en trummis, en keyboardist och en kombinerad gitarrist, basist, och duettpartner (i låten ”Vibes”). Ljuset är snyggt, allt låter väldigt bra och Tove Lo har en peppig, okomplicerad energi som snabbt smittar av sig.
Och tro inte att artistens väldokumenterade fokus på sex hämmas det minsta av att föräldrar och syskon är på plats i kväll.
Scenfonden utgörs av samma vagina-lika O som på senaste albumet ”Lady wood”. Sångerskan klär sig i svarta lackshorts med eldsflammor från skrevet, sjunger textrader som ”Let me be your guide when you eat my pussy out” och flashar brösten i någon sekund under låten ”Talking body”.
Det är det äldsta tricket i boken men Tove Lo lyckas ge det en smart feministisk förpackning och är dessutom mån om att samtidigt skicka ut budskapet att det är OK att inte vara perfekt.
Och när hela mixen stämmer, som i den underhållande vilse på dansgolvet-hymnen ”WTF love is” och jättehits som höstens ”Cool girl” eller genombrottet ”Habits (stay high)” blir showen väldigt underhållande.
Men den sortens supergedigna listsiktande nutidspop som det är fråga om här är inte alltid lika självklar och dynamisk på en konsertscen som i ett par mobiltelefonlurar. Arrangemangen kan kännas lite begränsade, inte minst i balladerna, och jag kommer ibland på mig själv med att önska att Tove Lo hade skruvat sin – på sätt och vis sympatiskt jordnära – image åt något aningen mer superstjärnigt och konstnärligt utmanande håll.
När hon lagom till extranumren drar på sig den coolaste spegeljackan sedan Chris Isaak känns det således som ett litet excentriskt steg i rätt riktning.

Tove Lo spelar på Pustervik i Göteborg i kväll.

Alla låtarna: 1. True disaster 2. Lady wood 3. Influence 4. Moments 5. The way that I am 6. Not on drugs 7. Thousand miles 8. Vibes 9. Got love 10. Talking body 11. Imaginary friend 12. Keep it simple 13. WTF love is 14. Flashes 15. Cool girl Extranummer: 16. What I want for the night (bitches) 17. Habits (stay high)

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB