Startsida / Inlägg

Veckans singlar: nyförälskade vårkänslor och palmcruisepop

av Per Magnusson
Skärmavbild 2017-03-31 kl. 16.15.57

Veckans singlar spritter av nyförälskade vårkänslor. Här finns bland annat det perfekta soundtracket till att cruisa runt och dricka milkshake genom rader av taniga palmer. Men också: fotbollsrap, en viss kedjerökande duo och en svensktoppshit.

RateKendrick Lamar
Humble
Aftermath/Interscope
HIPHOP Kendrick Lamar släpper sin andra nya låt på bara en vecka. ”Humble” följer förra fredagens ”The heart part 4”, ett suggestivt stycke hiphop som bytte skepnad med ett spaghettivästern-beat efter en och en halv minut. Nya singeln – som även kommer med en symboliskt laddad video – är producerad av Mike Will Made-It. Det hörs. ”Humble” är mer en konventionell, modern hihop-låt, där Kendricks oerhörda skills som rappare är det enda som verkligen sticker ut. Låten lämnar vägen till hans nästa kapitel vidöppen. Det nya albumet väntas 7 april, åtminstone har det avslutande rhymet i ”The heart part 4” tolkats så: ”Y’all got ’til April the 7th to get y’all shit together”.

RateMarlene
Next to me
Sweet Music
POP Svenska Marlene har mejslat fram en perfekt mix av nittiotals-r’n’b och rosaskimrande popmusik i sin musik. De svävande syntarna i hennes nya singel ”Next to me” för tankarna till Solanges hit ”Losing you” och brittiska Shuras ”Touch”. ”I don’t have a chance to miss you when you’re always right here”, sjunger hon i en låt som slösar med löjligt smittsamma melodier. ”Next to me” spritter av nyförälskade vårkänslor. Den låter som namnet på Marlenes eget skivbolag: Sweet Music.

RateErik Lundin
Gold
RMH Sound/Woah Dad!
HIPHOP ”Gold” är ett samarbete mellan rapparen Erik Lundin och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović och – vilket nog bör nämnas i sammanhanget – en del av en reklamkampanj för fotbollsstjärnans klädmärke. Låten skulle kunna beskrivas som en rökare i krysset. Till ett smattrande beat rappar Lundin om ”sitt inre guld”, med hjälp av ett ”Fight club”-liknande-mantra.
”Regel nummer ett: måste lägga ner tid, måste va klok, när du väljer din strid/Regel nummer två: måste vilja mer, för att springa om den du ligger bredvid/Regel nummer tre: repetition/det kommer ta tid, men du kommer ta ton/Regel nummer tre: repetition/den som vill det mest, den kommer ta tron.”

RateMary J Blige feat. Kanye West
Love yourself
Capitol
R’N’B Drottningen av hiphopsoul och kungen av framåtskridande musik, Twitter och, tja, allmän galenskap, teamar upp för en väldigt klassisk Mary J-ballad med versalt amerikanskt budskap: du måste älska dig själv innan du kan älska någon annan. Kanye kommer in påannonserad som sig bör av en fanfar som hämtad från ”The college dropout”. Liksom en dubbel cheeseburgare med extra ost lämnar låten dig en smula övermätt.

RateCalvin Harris feat. Young Thug
Heatstroke
Sony
POP Det är intressant hur den skotske producenten, låtskrivaren och dj:n Calvin Harris just nu rör sig bort från edm. Senast på ett samarbete med Frank Ocean och Migos på den trevliga ”Slide”. På sin nya singel har han hängt i studion med powertrion Young Thug, Pharrell Williams och Ariana Grande. Och Calvin är definitivt någonting på spåren med sin brisigt beatiga popmusik. ”Slide” och ”Heatstroke” låter båda som det perfekta soundtracket till att cruisa runt och dricka milkshake genom rader av taniga palmer. Den mest intressanta musik som lämnat skottens dator på en lång tid.

RateThe Chainsmokers
The one
Disruptor/Columbia
POP Min favoritmusikpodcast är ”Time crisis” med Vampire Weekends Ezra Koenig och hans polare – målaren och radioprataren Jake Longstreth – på Apple Music. Ezra Koenig hyser en gränslös besatthet för den amerikanska dj-duon The Chainsmokers. Hans favoritsamtalsämne – förutom möjligen donuts – är när och hur det kommer en ny låt med The Chainsmokers. Nu har det gjort det. Uppföljaren till det maffiga Coldplay-samarbetet ”Something like this” är en mer dämpad affär. Och en ganska mysig sådan med fin vokal produktion. Vad Ezra Koenig tycker om ”The one” får vi återkomma till men jag kommer slavlikt att följa hans donuts-tips i New York om några veckor.

RateDarin
Ja må du leva
Dex/Sony
POP Budskapet på Darins första singel från hans kommande, andra album på svenska är att vi bara ska släppa alla krav och inte glömma bort att njuta av livet. Låtens skamlösa rättframhet är lika mycket dess styrka som svaghet. För visst balanserar Darin på gränsen till vältalighetsblomster när han inleder med strofen ”Varje dag är en ny dag” och sedan fortsätter i refrängen: ”Ja må du leva i dag”. Men samtidigt, det är en härlig inställning. Och dessutom: ”Ja må du leva” kommer att sitta som en smäck på Svensktoppen.

LÄS RECENSIONEN AV HENRIK BERGGRENS NYA SINGEL ”RUN, ANDY, RUN” HÄR

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB