Startsida / Inlägg

Video: Se väldspremiären av Art Nations ”Ghost town”

av Mattias Kling
ballabal Foto: Pressbild
Hälsa på dagens premiärlejon Art Nation. Från vänster: Christoffer Borg (gitarr), Carl Tudén (trummor), Alexander Strandell (sång), Rebecka Tholerus (bas) och Johan Gustavsson (gitarr). Foto: Maria Nöjd

De har uppträtt inför ett fullsatt Ullevi, nominerats två gånger om till ett prestigefyllt musikpris och knipit en ärofylld plats på Aftonbladets lista över årets låtar 2015. Och detta med bara en skiva i ryggen.
Nu laddar Art Nation om med uppföljarskivan ”Liberation” – och videospåret ”Ghost town”, som ni kan se världspremiären av just här.
– Man ska leva i nuet och ta tillvara på det man har. I dag formar du den framtid du får i morgon, säger sångaren Alexander Strandell.

Om en ska se till vårens aktuella skivor är dagsformen inom den melodiöst, försiktigt 80-talslutande, svenska hårdrocken fullkomligt förträffligt. Så sent som för en vecka sedan släppte Eclipse sin hyllade skiva ”Monumentum”, vägplöjarensemblen Heat jobbar i detta nu på en uppföljare till utmärkta ”Tearing down the walls” i Thailand och förra året befäste Treat sin veteranstatus via ”Ghost of graceland”.
I detta talangfulla och melodispäckade sällskap står nu västkustbandet Art Nation redo att muta in sitt eget revir – först via dagens premiärlåt och om en månad via andra albumet ”Liberation”.
– Alla de där banden är fantastiskt duktiga på det dom gör så det är ingen lätt uppgift, säger bandets sångare Alexander Strandell.
– Men det vi tillför är en stor spelglädje, en hög lägstanivå och en ständig strävan efter att utvecklas och testa nya saker. Jag är säker på att den nya skivan kommer att visa att vi är ett band som låter bekant men som ändå går sin egen väg – ett steg i taget.
Lagom till nya skivan tar ni steget upp till Sony-kopplade skivbolaget Gain. Vad har ni för förväntningar på det samarbetet?
– Till syvende och sist handlar det om hårt arbete från båda håll. Men vi ser fram emot att dra nytta av deras kontaktnät som är helt annorlunda från AOR Heavens (skivbolaget som låg bakom releasen av debutskivan ”Revolution” 2015, reds anm). Det är också en stor fördel att kontoret ligger i Göteborg. Så med tanke på att det kommer att bli en hel del möten underlättar bara det samarbetet enormt.
Uppmärksamheten runt just ”Revolution” blev ovanligt stor för att vara en debutskiva, med bland annat två nomineringar till tidningen Gaffas egna pris. Hur ser du på det i dag?
– Jag är oerhört stolt och tacksam över uppmärksamheten. Samtidigt är det skönt att veta att vi gör något rätt. Med detta i ryggen känns det extra kul att åka ut och spela och fortsätta skriva musik som ligger oss nära om hjärtat.
Förra året skrev ni den officiella Gothia cup-låten ”We are better together” och uppträdde även på invigningsceremonin på Ullevi inför över 50 000 personer. Det måste ha varit ett stort ögonblick.
– Känslan att få ställa sig i sin hemstad inför nästan 60 000 personer på Ullevi var helt galen och går inte riktigt att beskriva i efterhand hur det kändes. När en fullsatt stadion sjöng med i refrängen och gungade i takt till låten så svävade vi alla på moln.
På tal om stora stunder – 2015 utnämnde jag ”Look to the sky” till årets vackraste ballad och på ”Liberation” har ni måhända upprepat just detta med ”Take me home”. Hur viktiga är egentligen tryckarna i er repertoar?
– De lugnare låtarna är ett perfekt format för att få fram en mer melankolisk känsla. Vi har många olika musikaliska influenser och känslosamma ballader är definitivt en av dem.

Art Nation ”Liberation”

Om man jämför med debutskivan så känns soundet på ”Liberation” både tuffare och mer modernt. Var det något ni utgick ifrån eller föll det sig mer naturligt?
– Vi bestämde från start att vi inte ville göra en likadan platta som den förra. Så vi hade ett annat tänk och tillvägagångssätt. Vi ville vidga på gränserna och se vad som var möjligt att göra för att förnya oss och göra vår musik mer intressant. Det är viktigt för oss att alltid vara ett band som strävar efter något mer och något större.
Låten ”One nation” på kommande skivan går att se som ett inlägg i invandringsdebatten och ett ställningstagande mot rasism. Var det något avsiktligt?
– På sätt och vis stämmer iaktagelsen. Dessa frågor var väldigt aktuella när låten skrevs och texten skildrar textförfattaren Christoffer Borgs personliga tankar kring dem. Och eftersom budskapet i låten går i direkt linje med hur Art Nation tidigare jobbat med till exempel Musiker mot rasism, så var det självklart att ha kvar texten som den är.
I dag har Nöjesbladets musikblogg den stora äran att köra världspremiären av videon till skivans öppningsspår ”Ghost town”. Vad finns det för tankar bakom just den låten?
– ”Ghost town” handlar om de förändringar som sker utan att man tänker på det. Man lever i sin lilla bubbla och plötsligt inser man att saker har förändrats runt omkring en och när man upptäcker det blir man chockad. Livet förändras ständigt och när man ser tillbaka på vem man var eller ville bli för några år sedan så ser verkligheten totalt annorlunda ut. Ta tillvara på det du har och lev i nuet. I dag formar du den framtid du får i morgon.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB