Startsida / Inlägg

Videopremiär: Martin Rubashov och Anders Fridén i en dystert innerlig duett

av Mattias Kling
Rubashov och Fridén pekar ut vem som egentligen är den svarta älgen i det här paret. Foto: Martin Rubashovs Facebook
Rubashov och Fridén pekar ut vem som egentligen är den svarta älgen i sällskapet. Foto: Martin Rubashovs Facebook

Den breda rockpubliken känner honom troligtvis som radiopersonligheten Bollnäs-Martin i Bandit-showen ”Rivstart” som sänds vardagsmorgnar mellan klockslag som gemene (icke)man ser som placerade i svinottan.
Men Martin Boman, har fler strängar på sin lya. Eller på sin akustiska gitarr, om så vill.
Med efternamnet Rubashov som suffix har han vid det här laget släppt två fullängdare – ”The watcher of the skies” (2013) samt två år gamla ”Among silver” – samt en rad singlar, varav den senaste ”Black elk” nådde streamingtjänster den 10 februari.
En enskild händelse som i sig kanske inte torde hissa många ögonbryn, men som gör det av två enkla anledningar:
Ett: Som duettpartner på det nu aktuella spåret har Rubashov en av Sveriges största metalstjärnor, nämligen In Flames frontman Anders Fridén.
Två: Musikbloggen har just i dag det stora nöjet att presentera bildsättningen av densamma – först i Sverige.
Hur lyckas en egentligen få en stängt upptagen och selektiv man likt Fridén att låna ut sin tid och sång till en låt? Har det något att göra med att du själv lånade ut dina stämband till In Flames ”Siren charms” (2014)?
– I och med att jag sjöng lite på deras låt ”Dead eyes” så tänkte jag att det var läge för Anders att medverka på en av mina kompositioner. Han accepterade det utan några invändningar och jag spelade in hans partier hemma hos honom när han var i stan mellan ett par turnéer.
Videon tycks berätta en rätt dyster historia. Vad är det egentligen vi ser här nedanför?
– Den kanske kan framstå som lite mörk, men den är ändå rätt ljus. Storyn handlar egentligen om att hjälpa varandra. Videon visar en person som fastnat på ett ställe, men som får hjälp av en vän att ta sig vidare.
Vad förväntar du dig av den draghjälp som ett gästinhopp från en internationell stjärna likt Fridén för med sig?
– Att han är med och sjunger öppnar såklart en del dörrar och släpper in folk som i vanliga fall inte skulle lyssna. Men på det stora hela så ser jag det mer som en kul grej. Jag sjöng på en av hans låtar, nu sjunger han på en av mina. Samtidigt så låter Rubashov och In Flames rätt olika, så jag antar inte att deras fans kommer digga min musik särskilt mycket.
Omslaget till singeln ”Black elk” visar författaren Edgar Allan Poe med en ståtlig älgkrona. På ett av hornen sitter en fågel. Som Carl Bildt kanske hade sagt: vad har du rökt?
– Omslaget är härligt. Det är min kompis Niklas Brodd som gjort det och enda jag sa var att jag ville ha med den fågel som alltid är med på mina omslag, skog och horn. Han målade en egen gubbe med Poe som inspiration. Komiskt nog så när jag skrev låten så satt jag i stugan i Hälsingland låg det en samling av just honom på bordet.
Det har snart gått två år sedan fullängdaren ”Among silver”, när kommer nästa långkörare?
– Jag har redan en hel ny platta klar. Den ska bara putsas lite på och sen får vi se om jag ska släppa den som en helhet eller dela upp den på två ep-releaser.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB