Startsida / Inlägg

Hundmänniska om låten kring rädda världen-ångest

av Rebecka Ljung

Hundmänniska är Lovisa Thurfjell, när hon kör solo. Sångerskan, låtskrivaren och gitarristen har tidigare ingått i band som Rewind och Tiger Bell.
Sin första låt skrev hon i åttaårsåldern. Den handlade om en fisk. Regelbundet har Thurfjell skrivit musik sedan hon var 14 år.
Som Hundmänniska ger sig artisten ut på mer osäker mark, med nakna låtar och svenska texter, direkt från hjärtat. Precis nyss släpptes albumet ”Det är som det är”.
Låten ”Bitter smak i munnen” är plattans favorit hos undertecknad. Vi gör därför en djupdykning i den här – självklart ihop med en bloggexklusiv intervju med Lovisa Thurfjell. Lyssna, läs nedan, lyssna igen.

Hej Lovisa! Hur föddes ”Bitter smak i munnen”?

– Den är en reaktion på en sån där existentiell ångestkänsla som kommer över en ibland. När du bara ser det hemska som händer i världen, och det känns som att du vill göra allt, förändra, men inget kan göra. Stunder då det känns så stort och svårt att du blir handlingsförlamad.

Vad hoppas du att låten väcker hos lyssnaren?

– Jag hoppas att den ger någon slags förtröstan i att det kan kännas så ibland och att ingen är ensam i den känslan. Det kommer andra dagar, då du orkar stå på barrikaderna.

Väcker det något i dig att sjunga texten?

– Jag tycker väldigt mycket om att sjunga denna låt. Riffet är monotont och nästan lite meditativt att sjunga till. Det är den lilla rösten som får gestalta de stora känslorna, vilket jag tycker passar för budskapet och låten.

Vem borde lyssna på ditt album?

– Alla! Haha, nä men folk som gillar annan pop och rock på svenska skulle förhoppningsvis gilla detta också.

Vad får du utlopp för på Hundmänniska-plattan?

– Ett friare, mindre genrebundet uttryck. Och att inte behöva kompromissa kreativt. För mig har det varit viktigt att testa att skriva annan slags musik än jag gjort tidigare. Att försöka formulera och skapa mitt eget uttryck.

Vad vill du med Hundmänniska?

– Hundmänniska för mig har verkligen varit ett sätt våga gå ur komfortzonen, lyssna på magkänslan och våga prova något som liksom legat och grott i mig under en längre tid. Hela denna process har varit väldigt viktig för mig.

Vilken är din stoltaste stund som musiker, hittills?

– Många med tidigare band (Tiger Bell och Rewind), när vi gjort något kul och fett tillsammans – typ känslan av att vinna en fotbollsmatch. Och när inspelningen av denna platta var klar. Det var fett! Jag tror att det som sker i och med skivsläppet kommer vara det också. Att jag har vågat genomföra detta även fast det ibland känts ensamt och superläskigt.

Hur funkar musikerlivet i Sverige 2017?

– Det är en fråga jag helst inte svarar så utdraget på, för att inte låta som en sån där missnöjd kulturarbetare. Haha … För att inte hamna i missmod, påminner jag mig om varför jag gör musik och vad jag tycker är roligt med det – och försöker sträva efter det.  Jag försöker hitta ett tillvägagångssätt som funkar och rimmar med verkligheten också.

Var ser vi dig live?

– I helgen i Malmö och i Lund, om ni befinner er där! Jag ska ha en liten releaseturné tillsammans med mitt kompisband Mankind. Sen hoppas jag på att spela lite festivaler och göra någon mindre turné i vår och höst. Det vore fett!

Lovisa Thurfjell är Hundmänniska. Foto: Pressbild
Lovisa Thurfjell är Hundmänniska. Foto: Pressbild
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB