Startsida / Inlägg

Imponerande återkomst av Henrik Berggren

av Håkan Steen
henrikberggren2017
Henrik Berggren är tillbaka! Foto: Ellika Henriksson

berggrensingelRateHenrik Berggren
To my brother, Johnny
Woah Dad!

POP Ryktena om ett soloalbum från Henrik Berggren började gå redan innan Broder Daniel officiellt upplöstes 2008. För två år sedan bekräftade sångaren och låtskrivaren att det verkligen skulle bli en skiva och i fjol blev det känt att den höll på att spelas in.
Ändå är det nästan svårt att tro att det är sant när första singeln nu väl kommer ut.
Den sortens mytbildning finns det runt Henrik Berggren. Han omgärdas alltjämt av ett skimmer som är unikt inom svensk musik.
Och det kommer säkerligen inte att mattas av det minsta av ”To my brother, Johnny”, det första nya stycket musik från det här hållet sedan sista Broder Daniel-albumet ”Cruel town” släpptes för 14 år sedan.
Att Broder Daniel var den sortens band som inte skulle finnas för evigt var givet från början. Som Henrik Berggren uttrycker det i det lika öppenhjärtiga som gripande pressmeddelandet om singeln:

”Under Broder Daniels hela existens hade bandet ingen egentlig framtid. Bandet var alltid på gränsen till upplösning, kaos var dess sammanhållande motto, och skönhet. Framtiden var en vägg som rusade mot en och som man skulle krascha in i förr eller senare. Och då var kanske livet slut.”

Broder Daniels uttryck satt så intimt ihop med ungdomlig desperation att det kändes omöjligt att ta vidare till andra sidan 40-årsstrecket. Ändå är det precis det som Berggren lyckas göra på ”To my brother, Johnny”.
Med produktion av Håkan Hellström-bekante Charlie Storm och med Broder Daniel-medlemmarna Theodor Jensen på bas och Lars Malmros på trummor går både Berggren och soundet att känna igen på en millisekund. Här finns samma slags stukade ståtlighet som i ”Shoreline” och When we were winning”. Stora, mörka känslor men som alltid med en romantiskt bultande atmosfär av hopp.
Berggren sjunger kanske rent av bättre än någonsin. Om priset man som vuxen får betala för att ha levt sitt liv som en outsider vid sidan av konventionerna. Det här är en låt om hur åren går och chanserna försvinner och världen förändras omkring en, så till den grad att man till slut får av en känsla av overklighet. Tillvaron upplevs plötsligt från åskådarplats.
Artisten som byggde sin självbild på att göra uppror mot sin borgerliga uppväxt i Västra Frölunda kan som 42-åring inte längre förstå var den där meningslösheten som drabbade i tonåren egentligen kom från, när allt var enklare och alla åren fortfarande låg framför honom. Hur kunde han hamna här?

”Can you hear me, Johnny?/Shadows close in on me/How did I get so messed up?/On myself I guess I gave up/But, Johnny, don’t be sorry/The evening lights shine so fine”

Sedvanligt målar Berggren dramatiskt med sitt mörker men som i så många Broder Daniel-klassiker tvinnas orden och musiken ihop till något som i all sin majestätiska melankoli mer än något annat kan beskrivas som stärkande.
”To my brother, Johnny” är en imponerande återkomst. Och ett redan framemotsett album blev med ens väldigt mycket mer efterlängtat.

LÄS OCKSÅ: Broder Daniel-sångaren släpper sin första singel

LÄS OCKSÅ: Henrik Berggren-låten är pop-Sveriges viktigaste

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB