Startsida / Inlägg

Imperiet – en bit rockhistoria i generös vinylbox

av Håkan Steen
imperiet
Imperiet 1986: Christian Falk, Joakim Thåström, Per Hägglund och Fred Asp. Foto: Tommy Stensson

IMPERIET_FRONT_VINYLBOXRateImperiet
Silver, guld och misär
Mistlur/MNW/Universal

ROCK Det kom en Imperiet-box med samma titel som den här redan 2009. På fem cd och en dvd gavs en gedigen bild av 80-talets största svenska rockband.
Men Imperiet verkade under vinylens sista storhetstid. Kort efter sista albumet ”Tiggarens tal” 1988 slog cd:n igenom på allvar och det blev aldrig aktuellt att pressa upp nyutgåvor av bandets skivor på vinyl.
Förrän nu. Lagom till tioårsjubileet av Record Store Day kommer den här lådan med alla Imperiets fem studioalbum, liveplattan ”2:a augusti 1985” och den kombinerade live- och samlingsplattan ”Live/Studio”. Dessutom en skiva samlade inspelningar av embryobandet Rymdimperiet och två skivor med singlar och b-sidor. Imperiet lade precis som Ebba Grön aldrig sina singlar på albumen.
Det är allt som Imperiet gav ut under sin aktiva tid, förpackat i originalomslag med originalinnerpåsar, utom det engelskspråkiga album som spelades in för den utlandslansering som rann ut i sanden och blev början till slutet för bandet.
Om förra boxen skrev jag så här:
”Det brukar heta att Ebba Grön var ett av de klassiska svenska rockbanden men att Imperiet inte längre går att lyssna på, för evigt fast i en hopplös 80-talsbubbla av högstämdhet och daterad produktion.
Men jag vill hävda att det nu är dags att trycka hål på den bubblan och släppa fram Imperiet till den mer självklara plats i svensk rockhistoria där de förtjänar att vara.”
Jag nämnde att det var i Imperiet som Thåström skrev låtar som ”Alltid rött alltid rätt” och ”Du ska va president”, hur inte minst basisten Christian Falk fick svensk rock att börja svänga och hur den väldigt tidstypiska elektroniken har börjat låta bättre igen.
Vilket alltjämt gäller.
Så ni som vill byta ut era gamla repade och rödvinsfläckade Imperiet-vinyler har chansen nu.
I boxen ingår en 80-sidig bok med generösa mängder bilder och en lång, nygjord intervju av Tomas Andersson Wij med Thåström och keyboardisten Per Hägglund. Det är det enda nya här men en gedigen text där vi bland annat får veta att trots all framgång tjänade Imperiet aldrig några större pengar, på grund av dåliga kontrakt och ideologiska principer (Thåström läste aldrig igenom kontrakten).
På många sätt är det en historia om en helt annan tid. Men musiken låter märkligt ofta fortfarande som att den hände ganska nyss.

BÄSTA SPÅR: ”Kriget med mig själv”. Den här spelar Thåström fortfarande live. Men så hör refrängen också till hans starkaste någonsin.
VISSTE DU ATT… låten ”Blå himlen blues” föddes på krogen Blue Heaven Bar som låg på Odengatan i Stockholm. Thåström var stammis där eftersom han bodde i närheten. I dag är det ett gym i lokalerna.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”The Las Vegas story” med The Gun Club, ”Garanterat individuell” med Hoola Bandoola Band och samlingen ”Garbochock” med Garbochock.

LÄS OCKSÅ: Soundet av 80-tal & pingismatcher – Petter Lindgren gräver bland gamla kassetter och minns Imperiets uppgång och fall

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!

Boxens samlingsskivor med Rymdimperiet-låtar och singelspår finns inte på Spotify men alla originalalbumen gör det, Rymdimperiet går att lyssna på här och singlarna här. Spotify-länken nedan går till den tidigare Imperiet-samlingen ”MNW klassiker – Imperiet”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB