Startsida / Inlägg

Joe Goddard gör dansmusik av pop och samplingsglädje

av Per Magnusson
JoeGoddard
Joe Goddards solodebut låter som ett klubbdygn. Foto: Marc Sethi

joegoddardcoverRateJoe Goddard
Electric lines
Domino/Playground

DANSMUSIK När Hot Chip slog igenom med sin poppiga dansmusik i mitten av 00-talet kom de som en lätt bris, en uppfriskande kontrast till de gitarrmattor som dominerade ölstickiga dansgolv på den tiden. Sedan dess har bandets grundare Joe Goddard gjort trevlig disco med duon The 2 Bears, startat skivbolaget Greco-Roman Records och legat bakom oräkneliga remixer, bland annat en Grammy-nominerad edit av Chemical Brothers ”Wide open” från i fjol. Nu är det dags för fullängdsdebut i eget namn.
”Electric lines” faller under kategorin producentalbum; flertalet gästvokalister bjuds in till en dansmusik byggd av lika delar pop och samplingsglädje. Precis som Jamie xx gjorde på ”In colour” kanaliserar Joe Goddard sin kärlek till klubbmusik från förr och nu. När han samplar The Emotions ”I don’t wanna lose your love” i ”Lose your love” hör man entusiasmen genom högtalarna. Men han ser alltid sin favoritmusik genom de där Hot Chipska flaskbottenglasögonen och resultatet låter snudd på akademiskt. Naturligtvis känns mycket igen från moderbandet, inte minst valet av synthar och ljud. Och när Hot Chip-sångaren Alexis Taylor bjuds in för att sjunga på titelspåret uppstår ögonblickligen en välbekant tillbakahållen melankoli. Albumet spänner över minimalistisk techno, deep house, blippig electronica och djupblå popmusik. I singeln ”Home” gifter Goddard en vemodig vers med en jublande refräng. Här finns alla känslorna. Precis som ett klubbdygn: pirret timmarna före, klimax på dansgolvet och duggregn mot rutan dagen efter.
BÄSTA SPÅR: ”Human heart”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB