Startsida / Inlägg

Spellista: Här är mars månads tuffaste musik

av Mattias Kling
Ice-T och hans Body Count har nyligen släppt sin bästa skiva på 25 år. Foto: Pressbild
Ice-T och hans Body Count har nyligen släppt sin bästa skiva på 25 år. Foto: Pressbild

Att ta tempen på de aktuella marssläppen är lite som att aningen för bokstavligt ta Mats Rådberg & Rankarnas ”Peta in en pinne i brasan” … och glömma bort att använda pinnen.
För även om det som det som med lite god vilja kan ses som årets första vårmånad traditionellt brukar bjuda på ett blandat och omfångsrikt gäng uppmärksamhetskonkurrenter, har årets upplaga varit något exceptionellt när det kommer till blotta volymen. Även en ganska så redigerad månadslista innehåller därför ganska så jätteexakt 100 (etthundra!) mer eller mindre aktuella låtar av de mest skiftande slag. Från Danko Jones The Misfits-vänliga ”I gotta rock” till The Moth Gatherers sludgemullriga ”Still life slumbers here”. En kollektion som kan placera nya Papa Roach-singeln ”Periscope” sida vid sida med färska låten ”The demon king” från Magna Carta Cartel, en grupp som gjorde sig rubriker nyligen då gitarristen Martin Persner kom ut som en av gitarristgastarna i Ghost. Eller där Candlemass liveledige visionär Leif Edling medverkar med två olika projekt, nämligen Avatarium och The Doomsday Kingdom.
Jag vill passa på att hissa en speciell uppmärksamhetsflagg för några av grupperna. För den som regelbundet följer de grövre inläggen här på Musikbloggen torde redan ha stiftat bekantskap med Bolt Thrower/Benediction-kopplade Memoriams old school death metal, men då debutskivan ”For the fallen” släpptes förra fredagen finns det all anledning att kolla in den som helhet. Vilket också gäller färska Body Count-skivan ”Bloodlust”, som ger ett annorlunda perspektiv på samtiden än den som vanligtvis brukar sammankopplas med metalsfären. Lägg därtill Tyranex blixtrande traditionsthrash, Vampires ondskefulla dödsrossel, Sólstafirs svärtade postrock och hypade Pallbearers snackisdoom och saken är klar – det har varit en omtumlande och intressant musikmånad. Brokig och spretande på ett sätt som lär smeka väldigt få medhårs rakt igenom, men ändå så infallsrik och intressant att alla kan hitta något att roas av och måhända undersöka lite närmare.
Som alltid: Spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB