Startsida / Inlägg

Veckans singlar: krossade hjärtan och industrigospel

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-04-28 kl. 01.12.31

Veckans singlar innehåller mycket.
I vanliga fall skulle Haim ha ägt slutet av april.
Men det var innan Atlantas bästa rockband hörde av sig.

RateAlgiers
The underside of power
Matador/Playground
ROCK Veckans bästa singel finns inte med på listan ”New music friday” som varje vecka publiceras på Spotify vid midnatt. Ingen borde vara förvånad. Men det finns en annan och mer spännande värld bortom strömmade topplistor. Och där får Algiers alla andra att sätta sig ner. Det underbara rockbandet från Atlanta låter fortfarande som om The Jesus And Mary Chain har upptäckt gospel i ett tyskt kärnkraftverk. Sångaren med det svårslagna namnet Franklin James Fisher har en radioaktiv intensitet. Hur skulle en Motown-fest som arrangerades nära den förstörda reaktorn i Tjernobyl låta? Ungefär så här.

RateHaim
Right now
Youtube
ROCK En bedårande poplåt om att bli dumpad. Videon tar boktavligt talat med sig lyssnaren in i Haims studio. Den är regisserad av Paul Thomas Anderson, mest känd för filmer som ”Magnolia” och ”There will be blood”. Anderson hade en gång i tiden systrarna Haims mamma som bildlärare i skolan. Att rockbandet från Los Angeles tillhör 2000-talet visas med all önskvärd tydlighet mot slutet. Musiken sätter, precis som den moderna popmusikens två senaste revolutioner – elektronisk dansmusik och hiphop – trummorna i centrum.

RateTove Styrke
Say my name
Sony
POP Tove Styrke borde redan vara en av Sveriges största popstjärnor. Varför albumet ”Kiddo” från 2015 inte flög är ett mysterium. ”Say my name” har inget med Destiny’s Childs singel att göra. Men Lorde hade varit stolt över Styrkes blandning av pop och r’n’b.

RateDolores Haze
White house
Woah Dad!
ROCK Iggy Pop är ett fan. Och varför inte? Dolores Haze var dessutom på den famösa förfesten när Ebbot Lundberg rasade genom taket. ”På ”White house” är musiken som vanligt lika tuff som medlemmarnas namn – Groovy Nickz, Groovy Fuck, Lucky Lollo och Foxy Sagz. Det låter som om några cheerleaders från helvetet står och slänger ner bergsprängar-hiphop och Daft Punk i samma eld.

RatePJ Harvey
A dog called money/I’ll be waiting
Island/Universal
ROCK På turnén säljs de två nya låtarna som vinylsingel, en dubbel a-sida. ”A dog called money” skulle ha passat bland de andra låtarna på senaste albumet ”The hope six demolition project”. Det känns som om den är inspelad i en utbombad kyrka. Det andra spåret är som en outgiven demoinspelning värd att spara.

RateHenrik Berggren
Wild child
Woah Dad!
ROCK Tredje låten, men andra singeln, från kommande albumet ”Wolf’s heart”. Nej, jag förstår inte heller skillnaden mellan singlar och låtar som släpps före skivan. ”Wild child” är svagare än ”To my brother, Johnny” och ”Run, Andy, run”. Henrik Berggren lyckas med något som Broder Daniel aldrig gjorde. Att låta som Kent.

RatePhoenix
J-boy
Glassnote
POP Föreställ er ett disco på stranden nära den dystopiska versionen av Los Angeles som syns i science fiction-klassikern ”Blade runner”. Precis där står fransmännen i Phoenix och spelar sin senaste singel. Synthmattorna är så feta att de riskerar att få digital diabetes.

RateJason Isbell And The 400 Unit
Cumberland gap
Southeastern Records
ROCK Countrystjärnan Jason Isbell skulle kunna stå och sjunga högt ur min deklaration. Jag hade ändå lyssnat. Men hans melodier förtjänar alltid något bättre än rock.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB