Startsida / Inlägg

Klädbytet får Ghost att hitta sin belsebubblande briljans

av Mattias Kling
Papa och hans nya gastar håller hov inför ett fullsatt Hovet. Foto: Elin Bryngelson/Rockfoto
Papa och hans nya gastar håller hov inför ett fullsatt Hovet. Foto: Elin Bryngelson/Rockfoto
RateGhost
Hovet, Stockholm.
Längd: Cirka 90 minuter. Publik: 8 765 (utsålt). Bäst: ”Year zero”. Sämst: Den där upptakten kunde ju ha varit bättre.

En ny uppsättning gastar får en inledningsvis inte att skrika efter mer. Eller ens dra efter andan.
Något skaver obekvämt. Känslostormarna lugnar sig till en loj kvällsbris.
Men ett klädbyte skingrar alla orosmoln.

Upptakten till Ghosts största inomhuskonsert i Sverige kunde naturligtvis ha varit mer smickrande för bandets ledare och frontfigur. Efter att de maskerade musikerna i gruppen bytts ut inför den nu aktuella ”Popestar”-turnén har sprickorna i den tidigare så ogenomträngliga anonymitetsfasaden börjat vidga sig. Det som tidigare enbart var känt för de mest hängivna anhängarna har blivit offentlig egendom via exgitarristen Omegas (Martin Persner) outning av sig själv och tidigare musikanters stämning mot frontmannen Papa Emeritus III (Tobias Forge).
Var skulden ligger i denna tvist är nu upp till jurister att avgöra, men klart är att det nu aktuella Ghost är väldigt annorlunda jämfört med tidigare upplagor. De färska gastarna beter sig snarare som Green Day-medlemmar än som hotfulla gengångare, tjurfäktningsspexar och hoppstudsar sig igenom repertoaren på ett sätt som skaver mot näthinnorna. Det, och en i övrigt avvaktande stämning, gör att utmärkta stycken som färska ”Square hammer”, ”Con clavi con dio” eller ”Body and blood” har svårt att lyfta inför ett strängt utsålt Hovet.
Men så vänder allt, ungefär i halvtid. Innan en Slayer-vänlig ”Cirice” byter Forge om från full påveutstyrsel till en mer avslappnad kostym och lyckas samtidigt leva upp på ett sätt som den första halvtimmen så väl hade behövt. Gesterna blir mer eleganta, de små dansstegen i ”Ghuleh/Zombie queen” tycks vilja steppa över Skanstullsbron och finalen med ”Monstrance clock” och Imperiet-covern ”Bible” är ett ypperligt bevis på den belsebubblande bombasm sextetten är världsmästare på.
Tick, tack – ja, tack.
Precis så bra borde och kan det ju vara hela tiden.

Fotnot: Ghost återvänder till Stockholm och Gröna Lund den 29 september, för att kvällen efter fira turnéavslut på Liseberg i Göteborg.

Alla låtarna: 1. Square hammer 2. From the pinnacle to the pit 3. Secular haze 4. Con clavi con dio 5. Per aspera ad infiri 6. Body and blood 7. Devil church/Cirice 8. Year zero 9. Spöksonat/He is 10. Absolution 11. Mummy dust 12. Ghuleh/Zombie queen 13. Ritual Extranummer 14. Monstrance clock 15. Bible

Läs mer om Ghost:
Grundaren: Ghost bildades aldrig som ett band
• Tvisten i Ghost fortsätter: Girigt och mörkt
Tidigare Ghost-gitarrist avslöjar namn
• Svenska kostymdramat toppar Billboard
Recension av ”Popestar”
• Recension av ”Meliora”
Liverecension från Sweden Rock 5 juni 2015
Liverecension från The Crypt i Linköping 3 juni 2015

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB