Startsida / Inlägg

Spellista: Här är den tuffaste och bästa musiken från april

av Mattias Kling
Life Of Agony – med Mina Caputo tvåa från höger – är en av de grupper vi har fått stifta färsk bekantskap med under månaden. Foto: Jeremy Saffer/Promobild
Life Of Agony – med Mina Caputo tvåa från höger – är en av de grupper vi har fått stifta färsk bekantskap med under månaden. Foto: Jeremy Saffer/Promobild

Ibland kan det vara bra att påminna sig själv om hur långt rockvärlden faktiskt har kommit när det gäller toleransen mot företeelser som avviker från normen.
Vi behöver egentligen inte spola tillbaka bandet så långt i tiden för att minnas hur Rob Halford kände sig tvingad att lämna Judas Priest innan han kunde komma ut som homosexuell, då han var rädd att hans läggning skulle skada bandets karriär. Eller för den del det pudelfluffiga 1980-talet, då kvinnor i bästa fall sågs som kuttersmycken i videor och på skivomslag eller som sexobjekt omöjliga att marknadsföra på samma villkor som sina manliga kollegor.
När vi nu kan skriva våren 2017 i almanackan är situationen kanske inte fullgod, men ändå ganska så annorlunda. Få höjer väl egentligen på ögonbrynen över att exempelvis nu albumaktuella Art Nation har en kvinnlig basist, att old school-thrashiga Tyranex har en jämstäldhetskorrekt 50/50-lineup och om någon nu älskar personer av samma kön – en större ickefråga är svår att tänka sig.
Ställt i detta ljus är det kanske inte så konstigt att fansen bemötte Life Of Agony-sångaren Keith Caputos könsbyte, aviserat redan 2011, med annat än kärlek och stöd.
Brooklynbandet är nu aktuella med sitt femte album, tillika det första sedan 2005 och den första given sedan Mina Caputo fick möta publiken så som hon vill. Naturligtvis har resan de senaste sex åren inte varit vare sig friktionsfri eller enkel i sig, men att hon och bandet fortfarande har en internationell karriär också nu talar för att vi har kommit långt i vår inställning till samhällsfenomen och personliga val som inte hamnar inom den traditionella Manowar-normen, så att säga.
Från Life Of Agonys ”A place where there’s no more pain” har jag valt den träffsäkert döpta låten ”Right the wrong”, som du hör på listan nedan – en resa genom musikmånaden april, och som är nog så spännande även i övrigt. Exempelvis finns där ett stycke från det som möjligtvis är Deep Purples skivavsked, väsenskild hardcore från bland andra No Zodiac och Terror, doom metal via comebacksugna The Obsessed och Leif Edlings Candlemass-sidoskott The Doomsday Kingdom, ystert klämkäck punk med Krymplings och Me First And The Gimme Gimmes, nya singlar från Danzig och Rise Against, färskt med Municipal Waste, Pearl Jam, Iced Earth, Blink-182, Stone Sour, Dragonforce, Tombs, Vallenfyre, Deez Nuts och en generös samling andra grupper och artister som kan sägas spegla hela mitt bevakningsregister och intressesfär.
Som vanligt lär få uppskatta allt, men i denna 98-låtarssamling lär det finnas något för alla.
Och – åter igen som vanligt – spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB