Startsida / Inlägg

Ömsom nattvardsvin, ömsom vigvatten från Ghost

av Mattias Kling

Ghost, Popestar, recension, Aftonbladet, musikbloggen, Mattias Kling, epRateGhost
Popestar
Reaktor/Polydor/Universal

BELSEBUGG Få grupper lyckas förklara sin egna grundtanke och handlingsplan genom att tolka andra artisters alster som Papa och hans namnlösa gastar. Det har karriären igenom gett oss sofistikerat ondsinta versioner av exempelvis The Beatles ”Here comes the sun”, Roky Ericksons ”If you have ghosts” och Depeche Modes ”Waiting for the night” för att nämna några, coverlåtar som finkänsligt fördjupar bilden av Ghost som ett självständigt existerande väsen med rötter långt bortom hårdrocksmyllan.
Hyllningslåtarna på nya femspårs-ep:n lägger ännu en pusselbit till gruppens vision. Förutom att det egenskrivna och supersmittande huvudspåret ”Square hammer” bär spår av såväl Trance-X som Gyllene Tider tar sig sextetten denna gång an exempelvis Echo & The Bunnymen, Imperiet och Eurythmics, med ett väldigt brokigt och varierande resultat. För lika hänförande läcker som Thåströms ”Bible” blir med en kräkla på hjässan lika märkligt är Annie Lennox paradnummer ”Missionary man” och tolkningen av brittiska elektronikaakten Simian Mobile Discos ”I believe”. Ömsom nattvardsvin och ömsom vigvatten, liksom.
”Popestar” är emellertid intressant nog som tillfälligt sidospår. Ep:n säger mer om var gruppen kommer ifrån än var den är på väg. De riktiga stjärnsmällarna står ju Ghost för i helt egen regi.
BÄSTA SPÅR: ”Bible”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB