Startsida / Inlägg

Mando Diao går vilse på sitt första album utan Norén

av Natasha Azarmi
Mando Diao, intervju.
”Nya” Mando Diao har ännu inte hittat hem. Foto: Jerker Ivarsson
mandodiaocoverRate Mando Diao
Good times
BMG/Warner

ROCK ”Nu är han mer som ett ex som man hoppas mår bra och har det bra”.
Så beskrev Björn Dixgård relationen till den före detta bandmedlemmen Gustaf Norén i en intervju med Nöjesbladet.
Ex är komplicerade. Åtminstone tills man har hittat någon att ersätta dem med. Även om Mando Diaos nya uppsättning är oklanderlig så har de behövt gå igenom den oundvikliga process som följer med ett ex. Ni vet, den som börjar i en avsevärd identitetskris och ett ständigt ifrågasättande, ”vem ska jag vara nu?”.
Det här kan vara svårt, inte minst när ett förhållande har varat i 18 år.
Inför släppet av Mando Diaos åttonde studioalbum, det första utan Norén, har medierna gett bilden av ett band som återgår till sina ”råa och rockigare” rötter. Bandet håller själva inte med och de har rätt. De elektriska gitarriffen finns kvar men annars är mycket nytt.
Det nya Mando Diao utgörs visserligen av en hel del rock men rocken har kompanjoner som heter disco och soul. Och när Björn Dixgårds röst nu står ensam får han friare tyglar och fler chanser att experimentera. Exemplariskt tar han varje chans, leker med tonarter och går upp i falsett för att till slut landa i sin distinkt mörka stämma.
I intervjuer berättar bandet även om en skapandeprocess där samtliga medlemmar har varit lika delaktiga. Total demokrati är visserligen en samhällsutopi men Mando Diao hade behövt en tydlig ledare. Kombinationen av fem stycken viljor och hjärnor är huvudboven i den förvirring och vilsenhet som albumet ofta utstrålar. ”Good times” låter således som det ofta känns efter ett avslutat förhållande.
Tillsammans med titelspåret är ”All the things” en musikalisk reflektion kring de ljusa ögonblick då du står precis vid tröskeln till ditt nyfunna jag och tänker ”där ser man, allting löser sig till slut”.
Andra stunder, främst på albumets andra halva, kan i stället liknas vid natten då paniken slår till och du morgonen därpå ringer och bokar in ett frisörbesök i ett desperat försök att välkomna ditt nya jag. Varje gång du tittar dig i spegeln efter det tänker du att mohawken var en bättre idé i teorin än i praktiken.
Mando Diao har kommit en bit in i processen som följer med ett ex men på ”Good times” låter de som ett band som ännu inte nått fram.

BÄSTA SPÅR: ”All the things” och ”Good times” som innehåller träffsäkra melodier och riff. Det är här som bandet tar steg i rätt riktning.

VISSTE DU ATT… ”Good times” är helt och hållet producerat av Mando Diao själva? Det är första gången sedan debutalbumet som bandet står utan en medproducent.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: The Hives ”The black and white album” och Teddybears ”Soft machine”. Mando Diao hamnar precis däremellan.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB